Sabtu, 11 Ogos 2012

KUMPULAN KONGSIGELAP MENGEMBANGKAN SAYAPNYA DI KLUANG

Tanda Isyarat Kumpulan Kongsigelap tertentu

Dua kumpulan samseng bergaduh

KLUANG 6 Ogos - Pergaduhan antara dua kumpulan samseng dikenali sebagai Kaw Lak Kaw (969) dan Jin Ngee Thong yang berpunca daripada perebutan kawasan mengakibatkan seorang anggota salah satu geng itu cedera parah akibat diserang sekumpulan 40 lelaki, kelmarin.

Dalam kejadian di Taman Suria di sini pukul 11 malam itu, mangsa berusia 28 tahun terpaksa menerima 10 jahitan di kepala akibat ditetak dan dipukul dengan parang panjang, rotan, kayu snuker, kayu beluti dan pisau.

Mangsa yang merupakan ahli kumpulan Kaw Lak Kaw (969) sebelum ini dikatakan mempunyai hubungan baik dengan ahli Jin Ngee Thong tetapi berselisih faham akibat perebutan kawasan selain enggan menyertai kumpulan terbabit.

Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Abdul Majid Mohd. Ali berkata, polis menahan suspek berusia 34 tahun yang merupakan pengurus sebuah pusat hiburan di sini dan seorang lagi berumur 16 tahun yang tidak lagi bersekolah.

"Terdahulu polis merampas rotan, kayu snuker dan kayu beluti yang ditinggalkan oleh kumpulan itu di lokasi kejadian.

"Polis kini mencari dua lelaki bagi membantu siasatan kes itu dan kita juga telah mengenal pasti kesemua suspek," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kluang di sini hari ini.

Abdul Majid berkata, lelaki yang diburu itu ialah Ng Chai Lai @ Ong Lai Yu, 43, dipercayai merupakan ketua kumpulan Jin Ngee Thong dan Ng Kim Chay @ Kong Chai, 32.

Mengulas lanjut, beliau berkata, mangsa pada awalnya minum di kedai mamak bersama enam rakan lain tetapi dua daripadanya beredar awal iaitu sebelum serangan berlaku.

Katanya, serangan kumpulan itu mencederakan mangsa dan seorang rakannya yang berusia 18 tahun manakala yang lain berjaya melarikan diri.

Menurut Abdul Majid, mangsa dirawat di Hospital Kluang bersama rakannya yang cedera ringan.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...