Khamis, 19 Julai 2012

Suruhanjaya Integriti terima 197 aduan salah laku


NONE
Ketua Pegawai Eksekutifnya,
Nor Afizah Hanum Mokhtar
 

SKUDAI – Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (Suruhanjaya Integriti) menerima sebanyak 197 aduan salah laku anggota penguatkuasa membabitkan 19 agensi di bawah seliaan suruhanjaya itu sejak ia ditubuhkan pada April tahun lalu.

Pengerusinya, Datuk Heliliah Mohd Yusof berkata, sebagai Badan Berkanun Persekutuan yang bebas, ia bertanggungjawab memantau dan menjalankan siasatan terhadap aduan orang ramai seperti mana yang disenaraikan dalam Akta 700.

Katanya, misi Suruhanjaya Integriti adalah memperkasakan sistem penyampaian perkhidmatan yang berintegriti di kalangan agensi penguatkuasaan Malaysia melalui pengendalian aduan dan siasatan secara telus, berani dan profesional.

“Ruang lingkup salah laku yang boleh diadukan menurut Seksyen 24(1) Akta 700 salah laku bermaksud apa-apa tindakan yang diambil berlawanan dengan mana-mana undang undang bertulis, berdasarkan kesilapan undang-undang  atau gagal memberikan alasan yang sepatutnya.

“Kami mempunyai kuasa yang sangat luas. Sebahagian besar kerja yang utama pada masa ini ialah menerima aduan. Kita juga ada mekanisme untuk mengesan, menyiasat dan mencegah salahlaku. Melindungi kepentingan awam dalam mencegah dan menangani salah laku seseorang pegawai penguatkuasa, menggalakkan kesedaran, mendidik masyarakat, membuat cadangan kepada kerajaan. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...