Isnin, 18 November 2013

SKOP SIASATAN KES PENGARAH PENGUATKUASA JAIP DITEMBAK MATI DIPERLUASKuantan,17 Nov - Skop penyiasatan berhubung kes pembunuhan Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) Ahmad Raffli Abdul Malek, 49, yang mati ditembak pada 10 Nov lepas diperluaskan, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Katanya siasatan tidak hanya tertumpu kepada kumpulan ajaransesat 'Tuhan Harun' semata-mata.

Beliau berkata polis melakukan siasatan dari semua sudut, tidak hanya bertumpu kepada bidang tugas mangsa yang dilaporkan sedang mengendalikan tiga kes iaitu ajaran sesat Tuhan Harun, ajaran Syiah dan operasi kelab malam.

"Polis juga akan memburu yang lain, bukan saja pengikut Tuhan Harun dipanggil, ada juga yang lain diminta tampil untuk membantu siasatan dan kita menyiasat dari semua aspek.

Kes MPV: KPN jamin siasatan terperinci


GEORGETOWN - Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar memberi jaminan polis akan menyiasat secara terperinci berhubung kes seorang pemuda melarikan kereta peronda polis (MPV) dan ditemui maut selepas MPV itu merempuh perhentian bas.

Beliau juga memberi jaminan tidak akan melindungi mana-mana anggotanya jika didapati terbabit dalam kematian pemuda itu yang disahkan meninggal dunia akibat tembakan di kepala.

"Setakat ini siasatan awal kita mendapati kecederaan di kepala lelaki itu adalah ditembak olehnya sendiri. Bagaimanapun kita akan menjalankan siasatan secara terperinci.

"Saya sendiri akan ke Kuantan, Pahang petang ini untuk menemui anggota (polis) yang terlibat dalam kejadian untuk menyoal mereka bagi mengetahui situasi sebenar," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

AWAS - SCAM ALERT !!!!SCAM ALERT : Orang ramai diingatkan agar berhati-hati dengan e-mel dihantar oleh mana-mana institusi kewangan supaya mengemaskini apa-apa maklumat perbankan melalui klik pada pautan yang diberikan. Anda mungkin menjadi mangsa penipuan. 

Modus operandi:

1. Sindiket akan menghantar e-mel secara rawak untuk mempengaruhi mangsa supaya mengemaskini maklumat perbankan mereka
2. E-mel yang dihantar akan disertakan pautan yang menghubungkan pengguna kepada sebuah laman web palsu sesebuah bank. 
3. Mangsa akan dikehendaki mengisi maklumat diruangan disediakan oleh sindiket di laman palsu tersebut.
4. Maklumat kewangan yang diperolehi seperti kata laluan dan password akan digunakan oleh sindiket untuk masuk kedalam perbankan internet mangsa. 

Nasihat Polis

1. Jangan klik pautan yang dihantar oleh bank melalui e-mel kepada anda dan dapatkan pengesahan terlebih dahulu daripada bank berkenaan. 
2. Pastikan anda tidak mendedahkan maklumat keselamatan kewangan anda kepada sesiapa sahaja dalam apa jua keadaan pun
3. Sekiaranya anda telah memasukkan apa-apa maklumat dalam laman yang meragukan, dinasihatkan menghubungi pihak bank dalam kadar yang segera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...