Ahad, 6 April 2014

Usah terpengaruh lambakan maklumat tragedi dalam media sosial


KLANG: Golongan belia dinasihatkan tidak mudah terpengaruh dengan lambakan maklumat tidak tepat yang disebar menerusi media sosial mengenai tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370. 

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk M. Saravanan berkata, mereka harus bijak menilai fakta yang dipaparkan dan tidak terus mempercayai sepenuhnya jika terdapat sebarang perbezaan maklumat daripada apa yang didedahkan kerajaan. 

"Mereka jangan mudah terpedaya dengan tindakan pihak tertentu, sama ada mana-mana saluran media atau pun media sosial yang suka melemparkan tuduhan kononnya kerajaan selama ini menyembunyikan fakta sebenar mengenai tragedi itu," katanya selepas merasmikan persidangan Tahunan Ke-7 Persatuan Malaysia Pranava Yoga Theraphy Centre di sini hari ini. 

"Belia jangan percaya maklumat yang disebar itu sebagai sesuatu yang benar sedangkan kerajaan kita berusaha keras mencari pesawat berkenaan dan mendedahkan apa saja maklumat yang kita terima kepada umum," katanya. 

Tambahnya, tragedi pesawat MH370 itu bukan sekadar isu negara ini, tetapi ia adalah isu antarabangsa kerana turut melibatkan kehilangan rakyat pelbagai negara antaranya China, Amerika Syarikat dan Australia. 

Sehubungan itu katanya, usaha Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) untuk menambah baik modul latihan pengurusan media sosial terhadap pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) adalah tepat pada waktunya. 

Menyifatkan masalah kekeliruan fakta dan persepsi dalam kalangan golongan muda kini semakin ketara, Saravanan berkata langkah itu diharap dapat memberi panduan kepada para belia dalam mengadaptasi sebarang maklumat yang diterima. 
Beliau berkata modul itu yang dipupuk pada peringkat awal juga dilihat mampu menangani masalah penyebaran maklumat tidak tepat serta tidak berasas menerusi pengunaan media sosial kelak. - BERNAMA 

KERJASAMA PDRM, ATM DIMENSI BAHARU USAHA JAGA KESELAMATAN PENDUDUK LABUANLabuan, 5 April - Kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menerusi pelaksanaan Program Strategi Lautan Biru Kebangsaan ke-8 (NBOS-8) memberi dimensi baharu dalam kerjasama kedua-dua pihak menjaga keselamatan Labuan.

Anggota Parlimen Labuan Datuk Rozman Isli berkata kejayaan pelaksanaan NBOS ke-8 juga memberi perakuan bahawa polis dan tentera boleh menjadi satu entiti dalam tugas menjaga keselamatan di pulau bebas cukai itu.

Beliau berkata menerusi program NBOS itu, pasukan keselamatan mampu mempertingkat keberkesanan komunikasi dan memupuk semangat perpaduan kedua-dua pihak.

"Kejayaan inisiatif bersama ini turut memperlihatkan keharmonian di sini terus terpelihara. Perkara utama ialah memastikan masyarakat di pulau ini dapat hidup dalam keadaan aman damai tanpa dibelenggu ancaman," katanya ketika merasmikan Sambutan Hari Terbuka PDRM dan ATM di bawah NBOS-8 hari ini.

Turut hadir Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib, Panglima 2 Divisyen Udara (TUDM) Mejar Jeneral Datuk Ansar Ali Mejetih dan Ketua Polis Daerah Labuan Superintenden Adzhar Othman. 

Rozman juga berkata susulan pelaksanaan NBOS sejak 2011, indeks jenayah seluruh negara merekodkan penurunan, termasuk di kawasan rondaan bersama PDRM dan ATM.

Beliau berkata pada 2011, kes jenayah menurun kepada 20,406 berbanding 23,932 bagi tahun 2010 dan bagi tahun 2013 pula, kes jenayah yang dilapor ialah 16,478 kes berbanding 18,809 pada 2012. - BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...