Jumaat, 28 Disember 2012

Polis nasihat ibu bapa utamakan nyawa berbanding harta pada musim banjir

Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihatkan ibu bapa supaya lebih mengutamakan keselamatan nyawa berbanding kehilangan harta benda pada musim banjir yang kini berlaku di beberapa buah negeri. 

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, ibu bapa seharusnya lebih mementingkan keselamatan nyawa mereka serta anak-anak bukan harta benda yang ditinggalkan. 

"Apabila rumah dikosongkan, sudah menjadi tanggungjawab pihak polis untuk memastikan keselamatan harta benda yang ditinggalkan. Kita akan meletakkan anggota polis (di kawasan perumahan) untuk memastikan keselamatan harta benda," katanya kepada pemberita selepas pelancaran seminar 'Go Green' PDRM di sini, hari ini. 

Laporan polis dalam talian mulai tahun depan

Gambar hiasan

SABAK BERNAM: Bermula tahun depan, orang ramai boleh membuat laporan polis secara dalam talian melalui portal laporan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tanpa perlu ke balai polis, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata, portal laporan atas talian itu kini dalam peringkat akhir penyediaan, diperkenalkan oleh PDRM bagi memudahkan orang ramai membuat sebarang laporan kepada pihak berkuasa itu pada bila-bila masa sahaja. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...