Rabu, 8 Mei 2013

PENJARA SETAHUN, DENDA RM50,000 JIKA SEBAR MAKLUMAT PERKAUMAN


George Town, 8 Mei - Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi menegaskan tindakan keras akan diambil terhadap pihak atau individu yang menyebarkan maklumat berbaur perkauman dan fitnah di media sosial atau khidmat pesanan ringkas (SMS) yang boleh menyebabkan ketegangan kaum.

Katanya tindakan boleh diambil mengikut Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998/Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak melebihi satu tahun, denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

RAKYAT DIINGAT TIDAK SEBAR HASUTAN MELALUI SMS DAN MEDIA SOSIAL


Melaka, 8 Mei - Polis hari ini mengingatkan orang ramai di Melaka agar tidak terlibat dengan penyebaran kenyataan berunsur hasutan melalui SMS atau media sosial bagi memecahkan perpaduan kaum di negara ini.

Ketua Polis Melaka Datuk Chuah Ghee Lye berkata pihaknya mengesan penyebaran SMS dan di laman sosial mengenai hasutan bersifat perkauman dalam bahasa Cina yang diterjemah ke bahasa Melayu bertujuan menaikkan kemarahan kaum Melayu di negeri ini.

"Saya percaya khabar angin berbaur hasutan ini disebarkan pihak yang tidak bertanggungjawab dan mempunyai keinginan untuk mencetuskan huru-hara di negara kita ini kerana tidak berpuas hati dengan pilihan raya lepas," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

PEMILIK AKAUN LAMAN SOSIAL DAKWA LORI POLIS BAWA PENGUNDI HANTU DISIASAT


Johor Baharu, 8 Mei - Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata satu pasukan khas ditubuhkan untuk menyiasat pemilik akaun laman sosial yang mendakwa lori polis digunakan untuk membawa pengundi hantu ke Batu Pahat.

Katanya siasatan rapi perlu dilakukan bagi memastikan individu yang melemparkan dakwaan itu diambil tindakan sewajarnya kerana dakwaan itu merupakan fitnah untuk menjatuhkan kredibiliti Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menyifatkan polis turut mempunyai hak untuk mempertahan imej, Mohd Mokhtar berkata satu laporan polis telah dibuat di Batu Pahat agar dakwaan itu disiasat berlandaskan undang-undang bagi membersihkan PDRM daripada fitnah seumpama itu.

PERKEMBANGAN SIASATAN KES TERHADAP 2 BLOGGER:Blogger King Jason kini ditahan reman selama dua hari bermula 8 hingga 9 Mei manakala Papagomo ditahan reman selama 3 hari bermula 8 hingga 10 Mei 2013. Kedua-dua mereka ditahan reman bagi siasatan lanjut siasatan atas kesalahan memfitnah Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kenyataan berunsur perkauman.

Kes disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 / Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara tidak melebihi 1 tahun, denda RM50,000 atau kedua-duanya dan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 / Seksyen 4(1) Akta Hasutan yang mana membawa hukuman penjara tidak melebihi 1 tahun, denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali.

KETERANGAN DUA INDIVIDU BERHUBUNG LAPORAN UTUSAN MALAYSIA DIREKOD

Hiasan

Kuala Lumpur, 8 Mei - Polis telah merekod keterangan dua individu berhubung laporan akbar Utusan Malaysia semalam yang didakwa mengeluarkan artikel perkauman.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur ACP Khairi Ahrasa berkata ia berikutan laporan polis yang dibuat di Balai Polis Jalan Travers semalam oleh beberapa individu.

"Kami sedang kendalikan kes ini di bawah Seksyen 4 Akta Hasutan 1948. Setakat ini proses siasatan sedang berjalan dan kami akan berusaha menyiapkan kertas siasatan berkenaan dalam tempoh seminggu.

Kereta dibaling bom molotov


MELAKA 5 Mei - Kereta milik isteri seorang pemantau Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) rosak selepas dilempar dengan bom botol 'molotov cocktail' di Duyong di sini, awal hari ini.

Ketua Polis Melaka, Datuk Chua Ghee Lye berkata dalam kejadian antara 3 dan 3.30 pagi ini, isteri mangsa yang berumur 27 tahun tersedar daripada tidur selepas mendengar bunyi bising di luar rumah.

Mangsa yang kemudian keluar dari rumah ternampak bonet kereta jenis Perodua Myvi miliknya terbakar sebelum meminta bantuan dua lelaki yang kebetulan berada di kawasan itu untuk memadamkan api tersebut.

KPN: Tindakan segera terhadap pemilik laman sosial sebar isu perkauman


KPN: Tindakan segera terhadap pemilik laman sosial sebar isu perkauman
KUALA LUMPUR - Polis memberi amaran tindakan tegas akan diambil terhadap pemilik laman sosial yang cuba mencetuskan provokasi perkauman selepas Pilihan Raya Umum ke-13.
    
Menyifatkan perbuatan itu boleh mengancam kestabilan negara, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata provokasi sedemikian boleh mencetuskan pergaduhan dan huru-hara.
    
Polis akan menahan mereka yang disyaki menyebar hasutan sedemikian, katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini.
    

USAHAWAN BERGELAR DATUK SEDANG DICARI


SERDANG – Seramai 10 individu kini hidup dalam keadaan tertekan selepas dibebani dengan masalah saman dan hutang bank apabila mendakwa diperdaya seorang usahawan bergelar Datuk dan anak perempuannya yang menjalankan perniagaan kereta sewa sejak 2011.

Mereka mendakwa dua beranak tersebut mengaut keuntungan sebanyak RM20,000 sebulan dengan memperdaya orang ramai supaya ‘meminjamkan’ kenderaan masing-masing kepada mereka untuk disewakan.

Untuk menarik minat orang ramai, dua beranak tersebut telah mengiklankan perkhidmatan mereka di internet dan menawarkan RM1,500 sebulan kepada pemilik kereta yang ingin menyewakan kenderaan mereka.

Difahamkan, antara kereta yang diberikan mangsa termasuk Perodua Viva, Alza dan Myvi.

Yang Dipertua Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur, Samsudin Mohamad Fauzi berkata, kebanyakan mangsa hanya menerima bayaran untuk dua bulan pertama sahaja sebelum Datuk itu memberikan cek tendang kepada mereka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...