Jumaat, 24 Mei 2013

RM70,000 lesap kejar aset RM50j


Foto
Shah Alam: Gelap mata kerana ingin memiliki aset bernilai lebih RM50 juta, seorang lelaki berputih mata apabila terpaksa menanggung kerugian sehingga RM70,000 selepas melakukan transaksi wang 20 kali kepada beberapa wanita yang hanya dikenali melalui perbualan telefon bermula Ogos 2011 sehingga Februari tahun lalu.
Bagaikan dipukau, duda yang hanya mahu dikenali sebagai Din, 47, melakukan transaksi pertama sebanyak RM3,000 kononnya bagi menampung kos perubatan seorang wanita misteri bernama Nur Heliza Helmi iaitu sepupu kepada seorang wanita lain dikenali Saodah di Hospital Singapura dan ia kemudian berlarutan kepada bantuan kewangan kepada Saodah.
Din berkata, Saodah sering mengadu mengenai masalah kewangan yang dihadapi menyebabkan dia yang bersimpati melakukan transaksi minimum RM5,000 kepada Saodah sebelum menyedari ditipu apabila wanita itu enggan berjumpa dengannya selain gagal membayar semula pinjaman itu.

Bagaimanapun, wanita itu memberi tawaran untuk memberi aset miliknya berharga RM50 juta sebagai membayar hutang dan membalas budi baik lelaki itu.

133,000 MyKad hilang dalam tempoh tiga bulan


PUTRAJAYA: Kehilangan 133,000 MyKad dalam tempoh tiga bulan iaitu dari Januari hingga Mac tahun ini menimbulkan kebimbangan kepada kerajaan, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. 

Menyifatkan jumlah itu agak tinggi, Ahmad Zahid berkata, kehilangan MyKad, walaupun tidak disengajakan, menyebabkan ia boleh diguna untuk tujuan jenayah. 

"Apa yang membimbangkan kami ialah jika kehilangan itu mempunyai kaitan dengan sindiket. Kami khuatir MyKad ini diguna untuk pelbagai tujuan terutama jenayah," katanya kepada pemberita selepas melawat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), di sini, hari ini. 

Polis tubuh pasukan khas siasat kematian tahanan di lokap


KUALA LUMPUR: Pihak polis menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat punca kematian tahanan ketika berada di lokap Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur pada 21 Mei lalu. 

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, siasatan terperinci akan dijalankan berhubung kematian seorang tahanan, Dharmendran Narayanasmy, 32 ketika berada di lokap di sini, kelmarin. 

Beliau berkata, berdasarkan bedah siasat yang dijalankan pasukan perubatan Hospital Kuala Lumpur semalam, mangsa mengalami kesan jenayah fizikal dan kes akan disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan. 

"Saya memberi jaminan kepada keluarga mangsa dan masyarakat bahawa pihak polis akan menjalankan siasatan secara telus dan adil. 

"Kita tidak akan melindungi mana-mana pegawai dan anggota polis yang terbabit menangkap dan menyoal siasat mangsa," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur di sini, hari ini. 

Dua anggota polis mengaku tidak bersalah tuduhan rasuah


IPOH: Dua anggota polis mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini terhadap dua pertuduhan iaitu meminta dan menerima rasuah membabitkan wang tunai RM15,000. 

Asisten Superitendan Ng Swie Chait, 34, dan Lans Koperal Detektif Mohd Syafiq Omar, 29, dituduh secara bersama melakukan perbuatan itu di Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak di sini antara 10 malam hingga 11 malam, 30 Mac 2011. 

Bagi pertuduhan pertama, kedua-dua tertuduh yang bertugas di jabatan berkenaan didakwa meminta RM15,000 daripada Kong Wan Heng dan isterinya Leong Suet Lai bagi membebaskan Kong yang ditahan berkaitan kes jenayah dan memulangkan barang kemas yang dirampas daripada siasatan kes. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...