Ahad, 14 April 2013

Pingat PKN Hargai Pasukan Keselamatan, Agensi Kerajaan Terlibat Ops Daulat - Najib


LAHAD DATU: Kerajaan bersetuju mewujudkan pingat penghargaan khas yang dinamakan Pingat Kedaulatan Negara (PKN) bagi menghargai anggota pasukan keselamatan dan agensi kerajaan yang terlibat secara langsung dalam Ops Daulat.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata PKN boleh diberikan kepada mana-mana individu yang berkhidmat dan terlibat secara langsung dalam Ops Daulat, yang bertujuan menentang pencerobohan pengganas di Lahad Datu.
"Ia sebagai penghargaan kepada anggota pasukan keselamatan atas jasa, keberanian, kebaktian dan pengorbanan mereka, dan semua anggota kakitangan awam yang terlibat dalam Ops Daulat.

#PRU13 #GE13 UNDANG-UNDANG DAN ANDA: Akta Perhimpunan Aman (APA) 2012 dikuatkuasakan sebelum hari penamaan calon.


Seksyen 20 - Kuasa menangkap

(1) Seseorang pegawai polis boleh, tanpa waran, menangkap mana-mana penganjur atau peserta –

(a) yang, semasa perhimpunan, enggan atau tidak mematuhi mana-mana sekatan atau syarat di bawah seksyen 15;

(b) yang, semasa perhimpunan, ada dalam milikannya apa-apa senjata; atau

(c) yang merekrut atau membawa kanak-kanak ke suatu perhimpunan selain perhimpunan yang dinyatakan dalam Jadual Kedua.

(2) Pegawai polis itu hendaklah, sebelum menjalankan kuasa menangkap di bawah seksyen ini, mengambil langkah-langkah yang perlu untuk memastikan pematuhan secara sukarela oleh penganjur atau peserta.

Ja d u a l Ke d u a
[Perenggan 4(1)(e)]
Perhimpunan yang boleh disertai oleh Kanak-kanak
Perhimpunan keagamaan 
Perarakan pengebumian
Perhimpunan berhubung dengan adat 
Perhimpunan yang diluluskan oleh menteri

PONDAN MENYAMAR "DOKTOR" PERDAYA LIMA KLINIK DITAHAN

Gambar hiasan jangan ketawa sudahlah..

Melaka, 13 April - Polis menahan seorang pondan yang menyamar sebagai doktor perubatan dan memperdaya lima klinik di sekitar daerah Melaka Tengah di sini untuk menerimanya sebagai pekerja sambilan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Melaka Supt Soh Hock Sing berkata lelaki berusia 26 tahun yang dikenali sebagai 'Doktor Ika' itu turut memalsukan Sijil Perakuan Amalan Tahunan bagi menyakinkan majikan untuk mengupahnya dengan bayaran maksimum RM45 sejam.

LELAKI PARAH DITETAK KETIKA PASANG BENDERA PARTI


Kuala Terengganu, 13 April - Seorang lelaki parah akibat ditetak ketika sedang memasang bendera sebuah parti politik di Kemaman malam tadi.

Jurucakap Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu Supt Koh Ah Tiam berkata kejadian berlaku kira-kira pukul 11 malam itu dipercayai berpunca akibat perebutan kawasan untuk memasang bendera parti.

Katanya mangsa berusia 40-an bersama empat lagi rakannya sedang memasang bendera parti apabila dihampiri sekumpulan lelaki yang kemudiannya bertindak di luar kawalan dengan menetak mangsa menggunakan parang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...