Rabu, 8 Ogos 2012

Tambah baik NKRA


KUALA LUMPUR: “Kerajaan akan mengkaji dan menambah baik pelaksanaan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) jenayah bagi mengubah persepsi masyarakat berhubung kadar jenayah dalam Malaysia,” kata Pengerusi Urus Setia NKRA itu Datuk Ayub Yaakob.

Beliau berkata, kajian semula yang memfokus kepada penggabungan idea dan pandangan masyarakat itu diyakini mampu menghasilkan pendekatan sesuai dalam menangani persepsi umum bahawa kadar jenayah berada pada tahap membimbangkan.

“Kami sedang mencari formula baru untuk memberitahu masyarakat kadar jenayah adalah rendah dan ia antara langkah awal menangani persepsi rakyat yang kurang yakin dalam isu keselamatan negara.


Penyamun tidak berpuas hati !!!

Empat penyamun putih mata
Empat penyamun putih mata


Batang Kali - Empat penjenayah terpaksa berputih mata setelah tindakan mereka menyamun sebuah kedai emas di sini tidak berhasil.
Kejadian petang Sabtu lalu itu berlaku di kedai emas yang baru beberapa bulan dibuka berdekatan sebuah pasaraya.
Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Affendi berkata, empat penjenayah terbabit dikatakan bertindak memecahkan cermin pameran yang menempatkan pelbagai jenis emas namun ciri keselamatan yang kukuh menggagalkan tindakan itu.
“Menurut mangsa berusia 33 tahun iaitu penyelia kedai emas berkenaan, kira-kira jam 4.56 petang dua motosikal jenis Yamaha RXZ warna hitam dan Yamaha 135 LC warna merah dinaiki empat lelaki berhenti di hadapan kedai mereka.

Kempen pencegahan perlu dijalankan berterusan

Peka elak jadi mangsa jenayah


TEMERLOH - Kempen pencegahan perlu dijalankan berterusan supaya masyarakat sentiasa peka berhubung perkara yang boleh mendorong berlakunya aktiviti jenayah.
Pemangku Ketua Polis Daerah Temerloh, Superintendan Zundin Mahmood berkata, keadaan itu berikutan masih bersikap sambil lewa hingga mendedahkan diri mereka kepada aktiviti jenayah.
Menurutnya, sebagai contoh, masih terdapat wanita berjalan dengan membawa beg tangan sambil lewa hingga memudahkan penjenayah meragut beg mereka.
“Walaupun kita giat memberi pelbagai peringatan dan kempen pencegahan jenayah, tetapi kaedah itu nyata belum cukup menyedarkan mereka supaya terus berwaspada setiap kali keluar daripada rumah.

Kes kecurian motosikal di daerah Kuala Terengganu meningkat sehingga 20 peratus


Geng Sekejap curi motosikal masa Terawih
KUALA TERENGGANU - Kes kecurian motosikal di daerah Kuala Terengganu meningkat sehingga 20 peratus sepanjang Ramadan kali ini.
Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin berkata, kebanyakan kes kecurian dilaporkan itu berlaku di surau dan masjid, dipercayai dijadikan sasaran ketika pemiliknya menunaikan solat Terawih.
Menurutnya, berdasarkan laporan yang diterima, penjenayah yang digelar ‘Geng Sekejap’ ini melarikan motosikal ketika orang ramai sibuk mengerjakan solat Terawih memandangkan kebanyakan laporan yang diterima pihaknya, selepas waktu solat Terawih.
“Kita percaya penjenayah ini melakukan kegiatan curi motosikal sepanjang Ramadan ini bagi mendapatkan ‘duit poket’ bagi menyambut hari raya, sama ada dengan menjual motosikal atau menggunakannya ketika hari raya nanti.
“Tapi kita melihat faktor peningkatan kes ini juga berpunca daripada kecuaian iaitu ada antara pemilik kenderaan yang pulang dari masjid dan surau dengan singgah di kedai untuk membeli barang tanpa mengunci kenderaan dengan baik,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...