Selasa, 12 Januari 2016

10 Direman Kes Rasuah Pasang Kabel Tidak Sah

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor menahan 10 individu termasuk dua pekerja Telekom Malaysia Berhad (TM) bagi membantu siasatan berhubung dakwaan rasuah.

Kedua-dua individu itu dikatakan menerima sogokan bagi melindungi aktiviti pemasangan kabel dan peralatan yang tidak sah di lurang milik syarikat berkenaan.

Mereka yang berusia antara 22 hingga 57 tahun itu ditahan di sekitar Subang Jaya pada Isnin malam.

Majistret Surya Wati Syawal mengeluarkan perintah reman selama empat hari mulai Selasa.

Polis Siasat Kemungkinan Individu Lain Terlibat Militan Daesh Di Kedah

ALOR SETAR, 12 Jan (Bernama) -- Polis Kedah akan menjalankan siasatan lanjut bagi membongkar kemungkinan terdapat individu lain yang terlibat dengan suspek remaja 16 tahun yang ditahan dipercayai terlibat dengan kumpulan militan Daesh semalam.

Ketua Polis Kedah Datuk Zamri Yahya berkata mengikut siasatan awal, remaja tersebut dipercayai bertindak sendirian dan ingin menonjolkan diri sebagai penyokong perjuangan Daesh di Kedah.

Dalam kenyataan di sini beliau berkata siasatan lanjut akan dijalankan dari setiap sudut bagi mengesan kemungkinan terdapat orang lain yang terlibat dengan suspek menjadi penyokong fahaman dan perjuangan Daesh di Kedah.

Lapan Kanak-Kanak Malaysia Terjebak IS

KUALA LUMPUR, 12 Jan (Bernama) -- Cawangan Khas Bukit Aman hari ini mendedahkan sekurang-kurangnya lapan kanak-kanak Malaysia direkrut dan dilatih menjadi anggota kumpulan militan IS atau pengganas Daesh di beberapa kem di Syria dan Iraq.

Pengarahnya Datuk Seri Mohamad Fuzi Mohd Harun berkata walaupun pihaknya tidak mempunyai maklumat lengkap berhubung perkara itu, tetapi hasil siasatan polis menunjukkan kanak-kanak itu sedang dilatih di kem-kem berkenaan.

"Kanak-kanak ini akan ditempatkan di pusat kanak-kanak IS untuk dibentuk dan dilatih menjadi pejuang IS.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...