Sabtu, 19 Mei 2012

736,330 biji pil Eramin 5 dirampas


KUALA LUMPUR 18 Mei - Lima hari selepas Polis Diraja Malaysia (PDRM) menumpaskan sindiket memproses dadah jenis Eramin 5 bernilai RM43 juta di Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Klang, pasukan itu menyerbu sebuah rumah yang dijadikan stor utama menyimpan dadah itu di Kapar, Klang dekat sini kelmarin.

Dalam kejayaan terbaru itu, polis merampas sebanyak 736,330 biji pil Eramin 5 bernilai RM14.9 juta di rumah berkenaan sekali gus menyekat kemasukan lambakan pil berkenaan ke pasaran tempatan.

Ia menjadikan jumlah keseluruhan rampasan itu adalah sebanyak 3.76 juta biji pil Eramin 5.

Sebelum itu, pada 15 Mei lalu, polis Selangor turut mencatat kejayaan dengan merampas 158,950 biji pil khayal jenis Eramin 5 dan ekstasi bernilai RM5.25 juta di sebuah rumah yang dijadikan stor dadah di Bandar Kinrara, Puchong dekat sini.

Pada hari sama, Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) pula menahan seorang lelaki rakyat India kerana cuba menyeludup dadah jenis methamphetamine seberat 5.17 kilogram bernilai RM1.2 juta ke negara ini dengan menggunakan periuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dekat sini.

Pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotiknya, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, dalam serbuan kelmarin, seorang lelaki tempatan berusia 45 tahun yang ditugaskan sebagai pengawal stor berkenaan ditahan di rumahnya di Bukit Raja, Klang.

"Di dalam rumah dua tingkat itu, polis berjaya merampas 736,330 biji pil Eramin 5 serta 12.3 kilogram ephedrine iaitu bahan utama untuk membuat dadah jenis syabu.

"Selain itu, turut dirampas alat pengering yang digunakan untuk memproses dadah dan bungkusan dadah yang siap untuk diedarkan," katanya.

Noor Rashid berkata, siasatan mendapati lelaki itu mempunyai empat rekod jenayah lampau termasuk dua kes pemilikan dadah.

Katanya, polis percaya masih ada saki baki anggota sindiket berkenaan dan pihaknya masih mengadakan operasi serta siasatan lanjut untuk menjejaki suspek terbabit.

Dalam serbuan Sabtu lepas, polis menangkap 25 anggota sindiket termasuk warga Taiwan dan Nepal dalam 15 serbuan serentak di Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Klang.

Seramai 10 orang ditahan di Pulau Pinang, enam di Klang dan selebihnya ditahan di sekitar Kuala Lumpur.

Ia merupakan kejayaan terbesar PDRM menumpaskan sindiket pengedaran dadah jenis Eramin 5 setakat ini dalam tahun ini.

113 individu terlibat rusuhan Bersih 3.0 masih diburu


Image Detail
KUALA LUMPUR 19 Mei - Polis masih memburu 113 lagi individu yang dipercayai terlibat dalam kekecohan semasa perhimpunan Bersih 3.0 di ibu negara pada 28 April lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata daripada 141 individu yang gambarnya disiarkan media, seramai 28 orang telah ditahan dan menyerah diri.

Polis akan panggil Irene


Image Detail
KUALA LUMPUR 18 Mei - Polis akan memanggil Pengarah Eksekutif Tenaganita, Irene Fernandez untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan berhubung kenyataannya yang mendakwa pekerja warga Indonesia dan Bangladesh dilayan buruk di Malaysia kepada media asing baru-baru ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, polis sudah membuka kertas siasatan bagi menyiasat kenyataan yang dibuat oleh Irene, sebaik sahaja menerima laporan daripada beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kelmarin.

PAS umpan pegawai polis untuk pulihkan imej


Post Pic
KUALA LUMPUR: Pimpinan PAS dikatakan sedang berusaha menarik seorang pegawai kanan polis atau yang telah bersara menyertai parti itu dalam cubaan terdesak untuk mendapatkan sokongan orang Melayu dan anggota polis sendiri.
 
Agenda terbaru itu berpaksi kepada memperbaiki semula imej parti itu sususlan tindakan Unit Amal PAS menggunakan kekasaran terhadap polis semasa perhimpunan BERSIH 3.0 28 April lalu, kata sumber-sumber dalaman PAS.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...