Selasa, 3 Julai 2012

Empat mesin ATM dipecah, RM1.17 juta lesap


KUALA LUMPUR 1 Julai - Sekumpulan penjenayah bertindak nekad memecahkan empat buah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di sebuah pasar raya dan melarikan wang tunai berjumlah RM1.17 juta dari keempat-empat mesin itu di Wangsa Maju di sini awal pagi ini.

Kumpulan yang dipercayai seramai lapan orang itu memecah masuk pintu pasar raya itu sebelum masuk ke ruang yang menempatkan enam unit mesin ATM di tingkat satu, kira-kira pukul 3 pagi.

Menurut seorang pengawal keselamatan di situ, rompakan itu langsung tidak disedari dua rakan setugasnya yang bekerja pada waktu malam namun rakaman awal kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan mereka masuk dari tingkat bawah.

Pengawal keselamatan warga asing itu yang enggan dikenali berkata, kumpulan tersebut memakai pakaian hitam dan menutup muka masing-masing.

Katanya, mereka kemudian memecah satu pintu di belakang pasar raya dan naik menggunakan tangga serta terus menghala ke arah ruang yang menempatkan mesin ATM.

“Selepas itu, tindak-tanduk mereka langsung tidak dirakam kerana CCTV yang betul-betul di kawasan mesin terbabit telah dialihkan dipercayai seawal pukul 4 petang sebelum kejadian.

Kediaman Rahim Thamby Chik dipecah masuk


Post Pic
KUALA LUMPUR 1 Julai - Banglo dua tingkat milik Pengerusi Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA), Tan Sri Rahim Thamby Chik di Jalan Medang, Taman Bukit Pantai di sini dipecah masuk penjenayah malam tadi.

Perbuatan itu dipercayai dilakukan lebih daripada dua penjenayah ketika ketiadaan Rahim dan ahli keluarganya yang dikatakan sedang bercuti.

Bagaimanapun, ia disedari dua ahli keluarga Rahim yang pulang ke rumah itu kira-kira pukul 9 malam.

Suspek dikatakan memotong kawat besi sebelum memanjat pagar di belakang banglo itu dan memotong pula jeriji besi di tingkap dapur untuk memasuki kediaman tersebut.

Difahamkan, suspek hanya sempat memasuki dua bilik termasuk bilik utama di banglo itu dan salah satu pintu bilik itu telah diumpil kerana dikunci dari dalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...