Jumaat, 15 Februari 2013

Ibu dirompak, anak dirogol

Ibu dirompak, anak dirogol
Ramlah melakonkan semula adengan tangannya diikat
sebelum diheret ke belakang rumah.

BATU PAHAT – Seorang wanita dan anaknya bukan saja trauma akibat rumah mereka dirompak, malah salah seorang daripada mereka turut menjadi mangsa rogol dua penjenayah dalam kejadian awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.30 pagi kelmarin, dua suspek bertopeng memecah masuk rumah mangsa, dan mengugut mereka menyerahkan wang tunai serta barang kemas.

Ramlah Ahmad (bukan nama sebenar), 59, ketika menceritakan detik cemas dilaluinya itu berkata, dia dan anaknya Mira (bukan nama sebenar) 27, sedang tidur di ruang tamu rumah sebelum dikejutkan dengan kehadiran suspek.

Kes ceroboh gerai berleluasa

Tee Keat (tengah) dan Ben Liew (kiri)
Tee Keat (tengah) dan Ben Liew (kiri) menerima memorandum
dari wakil peniaga medan selera

AMPANG - Kes pencerobohan gerai di Medan Selera Taman Muda meresahkan peniaga dan mereka menuntut sistem keselamatan dipertingkatkan di kawasan berkenaan.

Ahli Parlimen Pandan, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata, keselamatan tidak terjamin walaupun gerai di Jalan Tanjung Bunga 10 dipasang jeriji besi.

"Peniaga bimbang berikutan kes jenayah tinggi, termasuk pencerobohan dan kecurian kerap berlaku akhir-akhir ini.

“Keresahan peniaga itu telah saya maklumkan kepada pihak berkuasa dalam Program Kepolisan Masyarakat dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada lawatannya ke Taman Muda baru-baru ini,” katanya.

Pejabat bekas Pegawai Penyelaras Parlimen Selayang dipecah masuk


 Jesie
KUALA LUMPUR - Bekas Pegawai Penyelaras Parlimen Selayang, Jessie Ooi dan suaminya yang menjalankan perniagaan penapis air mengalami kerugian hampir RM15,000 setelah pejabat mereka dipecah masuk dua lelaki.

Jessie berkata, kejadian yang berlaku sehari sebelum sambutan Tahun Baru Cina  itu menyebabkan semua wang simpanan dalam peti besi dan beberapa peralatan penjabat turut dilarikan pencuri.

"Saya dan suami hanya menyedari kejadian itu selepas kebetulan singgah di pejabat Ahad lalu, sebelum bergerak ke Pulau Pinang untuk sambutan Tahun Baru Cina.

Ladang sawit jadi port lalok

Antara belia Taman Bukit Teratai

SUNGAI CHOH – Bekas kandang lembu di puncak bukit dalam ladang kelapa sawit di sini menjadi ‘port’ lebih 50 penagih dadah melepaskan gian dan mendapatkan bekalan dadah.

Penagih berusia antara 17 hingga 60 tahun dipercayai menjadikan Ladang Sungai Choh itu sebagai lokasi utama kerana kedudukannya yang jauh dan sukar dilalui iaitu kira-kira 1.5 kilometer daripada jalan besar.

Menurut penduduk Taman Bukit Teratai yang juga taman perumahan paling hampir dengan lokasi itu, hampir 30 motosikal memasuki kawasan itu setiap hari.

Tetamunya, bukan saja remaja dan warga emas malah ibu mengandung, kanak-kanak dan orang kurang upaya (OKU).

Atasi masalah kecurian kabel


Atasi masalah kecurian kabel
BESUT - Prihatin dengan kesulitan dihadapi pengguna akibat masalah kecurian kabel mendorong Telekom Malaysia (TM) Bhd melancarkan program Jom Sepakat Ronda peringkat Dun Kota Putera, di sini, malam kelmarin.

Pengurus Besar TM Terengganu, Hamidun Ismail berkata, program julung kali diadakan di negeri ini adalah titik awal kerjasama dalam melaksana tugas rondaan antara TM dengan pasukan sukarelawan setempat.

Menurutnya, program ini melibatkan penyertaan anggota polis, Skim Rondaan Sukarela (SRS), Rukun Tetangga, Pasukan Sukarelawan Rakyat (Rela), Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Polis Kenal Pasti Kumpulan Filipina Mendarat Di Persisir Pantai Lahad Datu


Gambar hiasan
KOTA KINABALU, 14 Feb (Bernama) -- Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di persisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari Selatan Filipina.

Beliau berkata kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...