Selasa, 21 Mei 2013

Pengawal keselamatan PLKN ditahan bantu siasatan lebih 200 telefon bimbit pelatih hilang


MELAKA - Seorang pengawal keselamatan di sebuah kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di Alor Gajah ditahan bagi membantu siasatan kehilangan lebih 200 unit telefon bimbit milik pelatih di kem itu membabitkan kerugian kira-kira RM57,000.
Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye berkata, lelaki berusia 40 tahun itu ditahan di rumahnya di Kota, Rembau, Negeri Sembilan pada 10 malam Sabtu lepas.
Beliau berkata, lelaki terbabit sebelum itu membuat laporan polis pada 14 Mei lepas berhubung kehilangan telefon bimbit tersebut yang disimpan dalam loker simpanan di kem berkenaan.
"Polis bagaimanapun mencurigai tindakan dan laporan yang dilakukan lelaki berkenaan sebelum menahannya bagi membantu siasatan kes itu," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.
Jelasnya, lelaki terbabit kini ditahan reman selama empat hari bermula semalam bagi membantu siasatan.
"Kesemua telefon bimbit milik pelatih diserahkan kepada jurulatih kem berkenaan untuk disimpan dalam loker simpanan setiap Isnin sebelum diserahkan semula kepada pelatih pada Sabtu," ujarnya. - Bernama


Lagi aset Lembaga Wakaf Hindu P. Pinang hilang


PULAU PINANG 20 Mei - Jika sebelum ini wang dari tabung Lembaga Wakaf Hindu Pulau Pinang (PHEB) hilang, kini badan itu diselubungi ‘misteri’ lagi.

Kali ini melibatkan kehilangan tiga ketul emas seberat 1.6 kilogram bernilai keseluruhan RM250,000 yang disimpan di pejabat lembaga berkenaan sejak Disember lalu tetapi hanya didedahkan hari ini.

Setiausaha PHEB, P. Selva berkata, kejadian itu disedari selepas beliau membuat semakan inventori di pejabatnya yang terletak di tingkat 30, Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) pada 26 Disember lalu.

“Ketika melakukan pemeriksaan pada sekitar pukul 9.30 malam pada hari berkenaan, saya mendapati ada keraguan mengenai jumlah ketulan emas yang disimpan berbanding dalam rekod," katanya di sini hari ini.

Menurut Selva, beliau membuat laporan di Balai Polis Jalan Patani pada Jumaat lalu selepas bermesyuarat dengan Pengerusi PHEB yang juga Timbalan Ketua Menteri II, P. Ramasamy dan ahli-ahli lain.

Ditanya mengapa mengambil masa yang terlalu lama untuk mendedahkan kes berkenaan yang berkaitan dengan kepentingan penganut agama Hindu di negeri ini, Selva memberitahu, pihaknya mahu menjalankan siasatan dalaman terlebih dahulu.

“Kami mula menyiasat selepas kehilangan emas berkenaan sehingga penghujung April lalu namun lembaga tidak bersedia untuk mendedahkan hasil siasatan," ujarnya.

Difahamkan terdapat lebih 10 ketul emas dan barangan berharga lain yang disumbangkan pelbagai pihak disimpan di situ.

Sebelum ini, PHEB dikejutkan dengan kes kecurian wang tabung sebanyak RM10,395 dan selepas itu berlaku kes sama membabitkan nilai RM68,000.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi mengesahkan laporan berkenaan dan memaklumkan kes disiasat mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan. - UTUSAN ONLINE


KUMPULAN PECAH MESIN ATM BERGERAK AKTIF ??

Tiga penjenayah gagal pecahkan mesin ATM

IPOH 20 Mei - Tiga penjenayah yang menggunakan tukul besi untuk memecahkan mesin pengeluaran automatik (ATM) sebuah bank di Chemor di sini awal pagi ini hampa setelah mereka gagal melarikan wang daripada mesin tersebut.

Meskipun berjaya membuka pintu bahagian bawah mesin ATM setelah mematahkan pemegangnya, penjenayah itu `mati akal’ apabila tidak dapat mencapai kotak wang dalam mesin berkenaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...