Selasa, 9 Oktober 2012

Penduduk terancam dengan kewujudan sebuah pusat pemulihan dadah


Penduduk terancam, mahu kawalan dipertingkat

KUBANG PASU - Rata-rata penduduk sekitar sebuah kampung di sini, berasa terancam dengan kewujudan sebuah pusat pemulihan dadah berdekatan kampung tersebut berikutan pelbagai kes didakwa berlaku sejak ia bertapak di situ.

Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Kubang Pasu, Shafizan Taib, berkata, seramai 44 penghuni menginap di dalam pusat pemulihan berkenaan dan kebanyakan mereka berkeliaran di dalam kampung pada waktu malam.

Kerap Keluar Masuk Sempadan Punca Mudahnya Penyeludupan Senjata Api


KUALA LUMPUR: Kekerapan keluar masuk, kesibukan lalu lintas serta interaksi ekonomi antara penduduk di pintu sempadan membuka peluang kepada aktiviti penyeludupan, termasuk senjata api ke negara ini.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata ini merupakan antara faktor yang dikesan menyebabkan wujudnya jenayah bersenjata api di Malaysia.

Dua pegawai kastam dihukum gantung kerana edar dadah


ALOR SETAR: Dua pegawai Kastam Diraja Malaysia (KDRM) dihukum gantung sampai mati setelah didapati bersalah atas tuduhan mengedar dadah tahun lalu oleh Mahkamah Tinggi Alor Setar di sini, hari ini.

Pesuruhjaya Kehakiman Mohd Zaki Abdul Wahab menjatuhkan hukuman itu terhadap Ismail Mansor, 43, dan Nazni Seman, 48, selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.


Kedua-dua tertuduh yang berkhidmat dengan Unit Penguatkuasa Kastam Kuala Perlis, Perlis, didakwa secara bersama mengedar dadah jenis kanabis seberat 6,705 gram di kawasan tapak parkir lori kilang simen, Bukit Keteri, Padang Besar, Perlis pada jam 9.30 malam, 27 April 2011.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...