Sabtu, 23 November 2013

Skuad khas wanita kawal lokasi pelancong

GEORGE TOWN - Pasukan Ops Cantas Khas Wanita Kontinjen Pulau Pinang kini bersedia menggalas tanggungjawab mengawal lokasi tumpuan pelancong di negeri ini demi menjamin keselamatan kaum wanita.
Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, pasukan terdiri dua pegawai berpangkat Asisten Superintendan dan Inspektor serta 18 anggota polis itu akan ditempatkan di beberapa destinasi yang dikunjungi ramai wanita mulai minggu depan.
Menurutnya, para pengunjung yang datang ke negeri ini tidak perlu bimbang dengan keselamatan mereka semasa berada di pusat beli-belah, Persiaran Gurney dan Padang Kota memandangkan pasukan terbabit akan bertugas setiap masa.

1.7 Juta Pesalah Trafik Dikehendaki

KUALA LUMPUR: Jumlah pesalah trafik terus meningkat setiap tahun.
Lebih memburukkan keadaan ramai yang tidak membayar saman trafik yang mereka terima.
Pada 2008, polis trafik menjejaki 96,000 pemilik kenderaan yang tidak membayar saman mereka dalam Ops Warta VII.
Lima tahun selepas itu, angka berkenaan meningkat hingga 1.7 juta.
Tidak mampu menjejaki semua pesalah trafik pada satu-satu masa, polis mensasarkan untuk menahan 251,000 pemandu kereta yang tidak mengikut peraturan, pemandu kenderaan berat serta penunggang motosikal dalam fasa pertama Ops Cantas Trafik.
Notis juga telah dikeluarkan kepada pesalah trafik, memaklumkan bahawa waran tangkap telah dikeluarkan terhadap mereka.
Pada masa yang sama, waran yang tamat tempoh juga akan diperbaharui.

Wanita Ahli Muay Thai Belasah Peragut

PETALING JAYA: Wanita yang dipaparkan dalam video dia mempertahankan diri daripada peragut sebenarnya merupakan seorang ahli sukan Muay Thai, Germaine Yeap.
Yeap, 28, mendedahkan aksi berkenaan dilakonkan semula bagi meningkatkan tahap kesedaran masyarakat dalam membanteras jenayah terutamanya dikalangan wanita.
Walaupun video berkenaan mendapat pujian daripada warga Internet yang memuji tindakan beraninya itu, Yeap berkata dalam situasi tertentu mangsa terpaksa juga menyerahkan barang berharga mereka kepada penjenayah bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.
"Semoga perompak itu akan berlaku pergi dan tidak mencederakan anda. Anda boleh mempertahankan diri jika anda tidak mempunyai pilihan lain," katanya dalam satu lagi rakaman video yang dikeluarkan pada Khamis.

Taiwan Sudah Punya Perancangan Selamatkan Mangsa Culik

PETALING JAYA: Menteri Pertahanan Taiwan Yen Ming dipetik sebagai berkata oleh Berita Agensi Pusat bahawa kerajaan telah mempunyai perancangan yang diatur untuk menyelamatkan pelancong yang diculik, Chang An Wei.
Beliau telah berkata Taiwan tidak boleh sewenang-wenangnya menghantar pasukannya ke Filipina.
Terdahulu, Menteri Dalam Negeri Lee Hong Yuan berkata sebarang usaha menyelamat seharusnya diserahkan kepada kerajaan dan pakar-pakar.
'Taiwan's Apple Daily' sebelum ini melaporkan bahawa sebuah syarikat yang berpangkalan di Angeles City, Filipina, mempunyai kaedah untuk membawa pulang Chang.
Pengurusnya telah memberitahu akhbar itu bahawa asalkan keluarga Chang memperincikan maklumat penculik, syarikat itu mampu untuk sampai di tempat di mana Chang ditahan dalam tempoh enam hari dan memulakan rundingan.
Beliau menambah bahawa kos operasi menyelamat keseluruhan mungkin bermula dari AS$400,000 (RM1.28 juta), termasuk tebusan.
Abang kepada Chang, Richard yang telah kembali ke Taiwan selepas datang ke Malaysia menolak idea luar, berkata, "Tidak mempertimbangkannya, ini bukan pembikinan filem!."
Richard berkata, beliau telah menerima banyak panggilan mendakwa mereka mampu menyelamatkan kakaknya, tetapi memerlukan masa untuk memikirkan tindakan keluarga yang selanjutnya.
Katanya, beliau juga tidak dapat menghubungi penculik atau memberikan ubat-ubatan kepadanya.
Pada 15 November lalu, kumpulan lelaki bersenjata menyerbu masuk ke dalam sebuah vila air di resort di Pulau Pom Pom, Sabah dan menembak mati suami Chang, Hsu Li Min sebelum melarikannya.
Sumber:mstar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...