Rabu, 18 Disember 2013

PENGAMBILAN BEKAS TENTERA MENYERTAI PDRM


Eksesais pengambilan bagi jawatan Konstabel (Lelaki/Wanita) dan Konstabel Sokongan (Lelaki/Wanita) daripada kalangan Bekas Tentera bermula dari 18 December 2013 hingga 31 December 2013. Permohonan dan maklumat lanjut, sila layari Portal Rasmi PDRM di www.rmp.gov.my (Sistem Semakan Online - SSO). 

Syarat dan kelayakan adalah seperti berikut:

Warganegara Malaysia (Bekas Tentera)
Berumur tidak melebihi 45 tahun pada tarikh tutup permohonan.
Berkhidmat 10 tahun ke atas dan tidak menerima pencen bulanan serta bebas daripada tindakan tatatertib

Kelayakan Akademik Konstabel (Lelaki/Wanita) Bekas Tentera:

• Lulus Sijil Pelajaran Malaysia dengan mendapat Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan).
• Telah menduduki SPM mengikut sistem terbuka dengan mendapat Kepujian di dalam 2 mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu dan lulus dalam 4 mata pelajaran lain dalam satu peperiksaan atau dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut.

Kelayakan Akademik Konstabel Sokongan (Lelaki/Wanita) Bekas Tentera:

•   Lulus SRP dengan mendapat Kepujian dalam Bahasa Malaysia.
• Lulus PMR dengan mendapat Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu dengan mendapat Gred C dan lulus sekurang-kurangnya empat mata pelajaran lain termasuk matematik dengan mendapat Gred D.

Kelayakan fizikal Konstabel / Konstabel Sokongan (Lelaki/Wanita) Bekas Tentera:

• Tinggi sekurang-kurangnya 163 sm (lelaki) dan 157 sm (wanita) tanpa bersepatu.
• Berat badan sekurang-kurang 50 kg (lelaki) dan Wanita sekurang-kurangnya 48 kg.
• Mempunyai ukuran Indeks Jisim Badan (BMI) di antara julat 19 hingga 26.
• Ukuran lilitan dada biasa 81 sm (normal) dan semasa menarik nafas 86 sm (lelaki sahaja).
• Lulus ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata atau kanta lekap.
• Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat;
• Diperiksa dan diperakui sihat untuk berkhidmat oleh pengamal perubatan berdaftar (kerajaan).

PERKUKUH JARINGAN KESELAMATANSyarikat A&M Reality Berhad mengambil langkah proaktif dengan menubuhkan sebuah organisasi Polis Bantuan yang bertujuan untuk membanteras dan mencegah jenayah di kawasan-kawasan ladang dan berhampiran. 

Penubuhan Polis Bantuan melalui syarikat ini juga dapat mengambil tindakan awal sekiranya berlaku kes-kes jenayah di kawasan hartanah milik syarikat tersebut.

Majlis Penyerahan Sijil Lulus Penubuhan Polis Bantuan kepada A&M Reality Berhad telah disempurnakan oleh CP Dato' Wira Ayub bin Hj Yaakob, Pengarah Jabatan Pencegahan dan Pembanterasan Jenayah, Polis Diraja Malaysia pagi tadi.

OPS API BURU DUA PENJENAYAH LEPASKAN TEMBAKAN TERHADAP POLIS KETIKA SERBUAN

Gambar hiasan


Kota Baharu, 17 Dis - Polis Kelantan melancarkan Ops Api untuk memburu dua penjenayah bersenjata api yang melepaskan satu das tembakan kepada sepasukan anggota polis yang melakukan serbuan di sebuah rumah di Kampung Beris Kubor Besar, Bachok, petang ini. 

Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata dalam kejadian kira-kira 2.15 petang itu, sepasukan anggota dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Bachok, melakukan serbuan ke rumah berkenaan yang disyaki sarang penagih dadah. 

"Seorang lelaki yang berada di hadapan rumah tersebut bertindak melarikan diri dan masuk ke dalam rumah itu sebelum anggota polis terdengar pintu belakang rumah tersebut dibuka. 

"Mengsyaki sesuatu, pasukan polis telah pergi ke belakang rumah dan terlihat dua lelaki melarikan diri ke dalam semak belakang rumah dan salah seorang daripada suspek telah melepaskan satu das tembakan yang terkena dinding rumah itu," katanya dalam satu kenyataan di sini. 

Pemeriksaan di dalam rumah tersebut menemui tiga butir peluru hidup jenis .38 dalam laci meja manakala di luar rumah ditemuui dua motosikal, katanya. - BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...