Sabtu, 2 November 2013

MARSYAL MENGENDALI KONVOI MELANGGAR UNDANG-UNDANG

CHUKAI - Semua pengiring atau marsyal yang mengendali konvoi kenderaan di jalan raya diingatkan tidak melakukan perkara yang boleh menghalang pergerakan lalu lintas, sekali gus melanggar undang-undang terutama di persimpangan jalan mempunyai lampu isyarat.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintendan Che Suza Che Hitam berkata, marsyal hanya pengawal konvoi, namun tidak berkuasa untuk melencongkan trafik dan melanggar lampu isyarat merah.

“Tugas pengiring konvoi adalah menguruskan peserta sahaja dan tidak mempunyai kuasa menahan pergerakan kenderaan lain semata-mata untuk memberi laluan agar pergerakan mereka lancar.

“Hanya polis diberi kuasa menahan kenderaan di jalan raya kerana polis lebih terlatih mengendalikan lalu lintas terutama ketika jalan sibuk,” katanya selepas majlis ramah mesra PDRM Kemaman bersama Yamaha Motorsports Fan Club di pekarangan Bangunan Mara Chukai, dekat sini.

Jangan lindungi penjenayah

Jangan lindungi penjenayah
PASIR PUTEH - Polis menyelar sikap sesetengah masyarakat yang melindungi penjenayah dan menyembunyikan aktiviti mereka daripada polis hanya kerana mengenali atau bersaudara dengan penjenayah terbabit.

Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Mohd Kamal Zainal berkata, tindakan itu akan menyebabkan jenayah semakin subur dan membawa keburukan kepada masyarakat serta diri sendiri.

Katanya, mereka yang melakukan jenayah kecil akan terdorong melakukan jenayah besar seperti membunuh sekiranya perbuatan mereka tidak dibendung daripada awal.

“Kita kenal suspek yang melakukan jenayah kecil di kampung kita tapi kita tidak melaporkannya kepada polis kerana mengenalinya sehinggalah suspek melakukan jenayah besar, ini masalah besar sebenarnya dan pemikiran sebegini mesti diubah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...