Khamis, 10 Mei 2012

Rang Undang-Undang Miros 2012 diluluskan


Image Detail
KUALA LUMPUR 8 Mei - Dewan Negara hari ini meluluskan Rang Undang-Undang Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) 2012 yang membolehkan institusi itu membantu merangka dasar-dasar dan program keselamatan jalan raya berdasarkan hasil kajian saintifik.

Mengandungi 60 fasal, ia antara lain memperuntukkan fungsi Miros dalam menjalankan kerja-kerja penyelidikan ke atas keselamatan jalan raya serta mencadangkan penyelesaian yang praktikal.

Siasatan berhubung dakwaan hina raja siap dalam tempoh tiga bulan


Image Detail
Siasatan polis berhubung dakwaan beberapa pemimpin pembangkang menghina institusi raja-raja Melayu sewaktu pertabalan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muad’zam Shah April lalu dijangka siap dalam tempoh tiga bulan.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong berkata, apabila selesai, kertas siasatan di bawah Akta Hasutan 1970 tersebut akan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

TM guna sistem I-Watch kesan serta merta kecurian kabel


Image Detail
Telekom Malaysia (TM) mengambil pelbagai langkah untuk mengurangkan kecurian kabel, termasuk penggunaan teknologi termaju, 'i-Watch' iaitu sistem pengesanan kecurian secara proaktif dan bermaklumat.

Pengerusinya Datuk Dr. Halim Shafie dalam satu kenyataan di sini berkata, "Ia (sistem itu) akan mengesan di mana dan bila saja kabel dipotong. Ia akan menggerakkan pejabat Operasi Rangkaian Wilayah (RNO) dan TM Sekuriti".   

Dadah bernilai lebih RM16,000 dirampas


GEORGETOWN - Polis berjaya membongkar sebuah lagi makmal memproses dadah di negeri ini dan menahan sepasang kekasih dalam serbuan di sebuah rumah papan di Jalan Kampung Pisang, Ayer Itam di sini, Isnin lepas.
Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Gan Kong Meng berkata, polis turut merampas 403 gram dadah dipercayai jenis heroin dan 1,388 gram kafein bernilai lebih RM16,000 dan pelbagai bahan kimia serta beberapa peralatan memproses dadah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...