Sabtu, 18 Mei 2013

ELAKKAN ANAK ANDA DARIPADA MENJADI MANGSA CULIK.


TIPS ELAKKAN ANAK ANDA DARIPADA MENJADI MANGSA CULIK.

Rentetan daripada beberapa kes kejadian culik kanak-kanak yang berlaku sejak akhir-akhir ini, Polis Pahang sisipkan beberapa tips-tips bagi mengelakkan anak anda daripada menjadi mangsa kejadian culik :

1) Katakan TIDAK!!

Kebiasaannya, orang yang tidak dikenali akan mengambil kesempatan dengan menghulurkan gula-gula dan hadiah atau mereka-reka cerita untuk menarik perhatian kanak-kanak. Nasihatkan anak anda untuk katakan tidak atau tolong jangan ganggu saya dan tinggalkan tempat itu secepat mungkin. Jangan mengambil apa-apa daripada orang yang tidak dikenali tanpa kebenaran ibu bapa.

KHALID MAMPU BAWA PDRM SEBAGAI PASUKAN KESELAMATAN BERTARAF DUNIA


Pengalaman luas Ketua Polis Negara (KPN) yang baharu di lantik, Tan Sri Abdul Khalid Abu Bakar dalam pasukan polis dan sebagai bekas timbalan KPN akan dapat meningkatkan keselamatan negara.

Tanggungjawab Abdul Khalid sebagai KPN lebih mencabar kerana beliau perlu berdepan dengan persepsi negatif orang ramai terhadap usaha pasukan polis dalam mengurangkan kadar jenayah dan untuk memenuhi harapan pasukan itu sendiri.

“Antara cabaran utama yang perlu dihadapi Abdul Khalid ialah menjadikan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebuah pasukan profesional bertaraf dunia yang memiliki integriti serta maruah yang tinggi, di samping meningkatkan keyakinan, kepercayaan dan perasaan hormat orang ramai terhadap pasukan itu”, kata Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Tan Sri Lee Lam Thye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...