Rabu, 9 Oktober 2013

KERAJAAN THAILAND KUATKUASAKAN ISA !!!

ISA dikuatkuasakan di Bangkok menjelang perhimpunan

BANGKOK 9 Okt. - Kerajaan Thai menguatkuasakan perintah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di beberapa tempat di tiga daerah di Bangkok berkuat kuasa hari ini sehingga 18 Oktober, menjelang perhimpunan antikerajaan yang dirancang kumpulan Tentera Rakyat Menentang Rejim Thaksin.

ISA dikuatkuasakan memandangkan perhimpunan itu dijangka berlarutan yang akan menjejaskan kehidupan penduduk berhampiran Rumah Kerajaan dan Parlimen, kata Ketua Majlis Keselamatan Negara Paradorn Pattanatabut.

"Kami sudah pun menggunakan undang-undang biasa untuk menangani mereka bagaimanapun mereka masih belum beredar, jadi undang-undang khas diperlukan," katanya.

Perintah ISA akan dikuatkuasakan di lapan subdaerah dalam lingkungan daerah Pomprabsattupai, Dusit dan Pranakorn, kesemuanya terletak berhampiran Rumah Kerajaan dan Parlimen.

Kumpulan itu mengadakan perhimpunan di hadapan Rumah Kerajaan di sini sejak Isnin, selepas berpindah dari Lumpini Park tempat mereka mengadakan perhimpunan bantahan sejak 4 Ogos.

Keputusan itu dibuat pada mesyuarat separa Kabinet dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Pol Gen Pracha Promnok di sini hari ini.

Baca lagi dan KLIK DISINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...