Rabu, 9 April 2014

CRIME ALERT: WASPADA ‘LONE RANGER’

Gambar hiasan

Pengiklanan penjualan kenderaan melalui laman sesawang boleh mengundang padah jika anda tidak mengambil langkah-langkah keselamatan yang sewajarnya. 

Terkini, penjenayah memperdaya mangsa (penjual kenderaan) dengan tipu helah untuk menguji kenderaan di malam hari yang kemudiannya akan dilarikan. Sasarannya adalah kenderaan terpakai.

Kelicikan penjenayah memperdaya mangsa yang mengiklankan kenderaan dalam laman sesawang menyebabkannya digelar 'Lone Ranger' kerana bergerak secara bersendirian.

Ikuti MO dan nasihat dari pihak polis bagi mengelakkan anda daripada menjadi mangsa seterusnya.

Modus Operandi: 

- Mangsa yang mengiklankan kereta miliknya dalam laman sesawang akan dihubungi suspek beberapa kali selepas memuat naik gambar kenderaannya dalam laman berkenaan. 

- Suspek akan mengumpan mangsa untuk bertemunya pada waktu malam sebelum melarikan kenderaan milik individu terbabit. 

- Suspek akan bertegas untuk bertemu waktu malam sahaja dan meminta izin mangsa kononnya untuk memandu uji kereta berkenaan. 

- Suspek akan memandu kereta tersebut di sekitar kawasan berkenaan sebelum berpura-pura berpuas hati dengan kenderaan yang hendak dibeli.

- Suspek terbabit akan mengeluarkan sekeping cek dan menyerahkannya kepada mangsa sambil mengarahkan mangsa untuk turun daripada kereta bagi menyemak cek berkenaan di kawasan terang. 

- Suspek akan mengambil kesempatan melarikan kenderaan berkenaan dengan meninggalkan sebuah kereta miliknya yang dipercayai kenderaan curi.

Nasihat:

- Semasa berjumpa dengan suspek untuk tujuan jual beli kenderaan, disarankan untuk membawa rakan bersama-sama. 

- Tidak panik dan kenal pasti wajah suspek seperti (bangsa, pakaian dan jantina). 

- Lakukan urusan jual beli kenderaan bersama ejen berdaftar dan bukan secara perseorangan. 

- Pastikan masa urusan ditukar pada waktu siang dan di tempat yang tidak sunyi. 

- Pastikan kawasan yang diberhentikan kenderaan adalah kawasan yang sama dengan kawasan yang dimulakan. (Disarankan supaya kawasan yang ramai orang atau banyak kenderaan kerana ia akan melambatkan pergerakan suspek untuk melarikan kenderaan) 

- Memadai memuat naik beberapa bahagian tertentu sahaja seperti gambar bahagian depan, sisi dan belakang kereta semasa membuat pengiklanan jualan kenderaan di laman sesawang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...