Rabu, 27 Jun 2012

Pemilikan senjatapi haram adalah membimbangkan ???


Warga Singapura mati ditembak


JOHOR BAHRU 26 Jun - Seorang lelaki warga Singapura dipercayai pengedar dadah mati akibat ditembak sebanyak dua das di Blok E, Apartmen Tebrau Resident, Taman Desa Tebrau di sini malam tadi.

Dalam kejadian pukul 9.45 malam itu, mangsa, Koh Teck Huat, 40, mati selepas cedera parah terkena dua das tembakan dengan salah satu daripadanya dipercayai mengenai mukanya.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob berkata, mangsa dipercayai diserang suspek semasa menuju ke keretanya.

"Hasil pemeriksaan, polis menemui sebuah beg sandang berisi pelbagai jenis dadah pada mangsa. Suspek pula dipercayai melarikan diri menaiki kereta bernombor pendaftaran Singapura.

PDRM sedia jalankan perbicaraan pantas
KANGAR 27 Jun - Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersedia untuk melaksanakan perbicaraan pantas iaitu proses pendakwaan ke atas tertuduh di mahkamah yang perlu dilaksanakan dalam tempoh 90 hari selepas pertuduhan, mulai bulan depan.

Perbicaraan pantas melibatkan kesalahan kes membabitkan hukuman penjara maksimum 10 tahun mengikut Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan 2010/11) dan ia juga tidak melibatkan kes jenayah seksual dan juga kanak-kanak.

Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Perundangan dan Siasatan PDRM, Datuk Razali Basri berkata, semua pegawai penyiasat dan penyelia siasatan sedang diberi pemahaman dan pendedahan bagi mengendalikan siasatan untuk kes-kes perbicaraan ini.

“Melalui perbicaraan pantas ini, ia akan menjimatkan masa di mana kes-kes tertentu tidak perlu melalui tempoh perbicaraan yang lama di mahkamah.

“Konsep perbicaraan pantas ini telah dilaksanakan dan berhasil di negara Barat seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom," katanya pada sidang akhbar di Mes Pegawai Polis PDRM di Jalan Raja Muda di sini hari ini. - UTUSAN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...