Jumaat, 22 Januari 2016

Media sosial: Hukuman berat adalah perlu

KUALA LUMPUR - Kes hasutan melalui laman sosial seperti Twitter dan Facebook dijangka terus meningkat dan bakal mendominasi senarai kes mahkamah, kata pengamal undang-undang.

Oleh itu peguam Rezal Mazli Abdul Muin menyarankan agar tindakan tegas termasuk hukuman penjara mandatori dikenakan kepada mereka yang didapati bersalah menggunakan laman sosial terutama bagi tujuan menghasut.

Beliau berkata hukuman sedia ada seperti denda yang dilihat umum sebagai ringan seolah-olah memberi ruang kepada pihak tersebut untuk sewenang-wenang melakukan kesalahan tersebut.

PDRM, ATM Lakukan Rondaan Sambutan Thaipusam Di Batu Caves

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) membuat rondaan keselamatan bersama menjelang perayaan Thaipusam yang akan berlangsung di Batu Caves di sini pada Ahad ini.

Tanpa mendedahkan bilangan anggota bertugas, Ketua Polis Daerah Gombak Asisten Komisioner Ali Ahmad berkata rondaan bersama yang bermula hari ini dilakukan berikutan perkembangan insiden keganasan di beberapa bandar utama di dunia.
"Aktiviti pengganas berlaku tidak kira di mana, jadi polis ambil langkah berjaga-jaga termasuk di Batu Caves.
"Bilangan anggota polis yang bertugas kami tidak dedahkan namun saya ingin tegaskan bilangan anggota mencukupi," katanya.

Datuk Chin Wah didakwa gagal isytihar harta RM961,500

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah mengaku tidak bersalah atas pertuduhan gagal mengisytiharkan harta pada dua tahun lalu di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini.
Berdasarkan pertuduhan, beliau yang kini bertugas di bahagian Urusetia JSJ Bukit Aman didakwa tidak mematuhi terma notis Pendakwa Raya dengan gagal mengisytiharkan perolehan daripada 'komisen' berjumlah RM961,500 di dalam Surat Akuan Bersumpah bertarikh 8 Januari 2014.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...