Sabtu, 14 Jun 2014

Deposit Haram: Pengarah urusan, isteri dipenjara


KUANTAN - Mahkamah Sesyen di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara enam tahun ke atas seorang pengarah urusan manakala isterinya dihukum penjara empat tahun kerana mengambil deposit daripada orang ramai secara haram antara 2006 dan 2007. 

Syarikat milik mereka, Jai Network System Sdn Bhd, pula didenda RM3 juta bagi kesalahan sama.

Hakim Noradida Ahmad membuat keputusan itu selepas mendapati pembelaan Datuk Jailani Jabar, 48, dan Datin Latifah Taib, 47, gagal menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

"Hukuman itu dijatuhkan terhadap kedua-dua tertuduh atas dasar menjaga kepentingan orang awam melebihi kepentingan peribadi, serta mengelak ia menjadi lebih serius jika tidak dibendung," katanya.

Anggota TLDM antara ditahan terbabit militan


KUALA LUMPUR - Seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) adalah antara tiga rakyat tempatan ditahan polis di Sandakan hari ini kerana disyaki terbabit dalam kegiatan militan.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata, suspek berusia antara 29 dan 31 tahun, ditahan dalam operasi khas yang dijalankan Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas, Bukit Aman.

Beliau berkata, seorang daripada individu yang ditangkap merupakan anggota kanan sel militan yang disyaki telah menjalankan latihan ketenteraan di kem milik Kumpulan Abu Sayyaf di Selatan Filipina, sejak 22 April lalu.

"Suspek menyusup masuk ke Malaysia secara haram pada 11 Jun lepas dan bersembunyi di sebuah rumah di Sandakan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...