Khamis, 20 Jun 2013

Guru rugi RM46,400 ditipu ‘pegawai’ Bank Negara


Sabak Bernam: Seorang guru berusia 34 tahun terpaksa menanggung kerugian kira-kira RM46,400 apabila ditipu seorang individu yang mengaku ‘pegawai’ dari Bank Negara kerana mendakwa mangsa mempunyai tunggakan kad kredit, 14 Jun lalu.
Seperti kes yang dilaporkan media sebelum ini, mangsa juga dihubungi ‘pegawai’ bank berkenaan yang menyatakan dia perlu membayar tunggakan kad kredit berjumlah RM4,630 sekiranya tidak mahu akaun banknya dibekukan.
Tanpa berfikir panjang selain bimbang akaunnya benar-benar dibekukan, mangsa kemudian mengeluarkan semua wang simpanan miliknya di dua bank berjumlah RM42,000.

NKRA : PERKASA STRATEGI CEGAH JENAYAH JALANAN


KUALA LUMPUR, 19 Jun – “Saya harus turun padang untuk mendengar secara langsung daripada Ketua Polis Daerah dan Pegawai-Pegawai bawahan di sini tentang keadaan jenayah jalanan selain dari segi aspek bantuan-bantuan yang diperlukan mereka bagi melaksanakan tugas dengan lebih berkesan”, ujar Dato’Wira Ayub bin Haji Yaakob, Pengerusi Urus Setia NKRA dalam satu lawatan kerja rasmi beliau di Bilik Mesyuarat Utama, Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, hari ini.

Lawatan Pengerusi Urus Setia NKRA turut membawa kepada perbincangan mengenai pendekatan-pendekatan baru menangani jenayah jalanan seperti ragut, rompakan bank dan curi kenderaan yang ketara terutamanya di sekitar Lembah Klang. 

“Melihat keberkesanan program ini, kami akan mengumpul sumber-sumber maklumat melalui laporan polis, media sosial, media elektronik, panggilan telefon, surat-surat dan sebagainya daripada masyarakat bagi menyusun rapi bagi tindakan penanganan isu yang dihadapi”, tambah Pengerusi Urus Setia NKRA di dalam taklimat.

Turut hadir Zainuddin Ahmad, Ketua Polis Dang Wangi, Ramli bin Mohamed Yoosuf, Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (Komunikasi Korporat), Pegawai Kanan Polis dan Rakan Media.

PENGAWAL PERIBADI TEMBAK MATI PENYAMUN WARGA ASINGKlang, 19 Jun - Seorang lelaki warga asing mati ditembak oleh seorang pengawal peribadi dalam kejadian cubaan samun ke atas seorang pengurus kilang di dalam kereta di hadapan sebuah bank di Jalan Kapar, di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 12.30 tengah hari itu, pengawal peribadi yang duduk di sebelah pemandu melepaskan dua das tembakan ke arah suspek ketika lelaki itu cuba memecahkan cermin kenderaan sebelah kiri penumpang belakang yang dinaiki majikannya.

Ketua Polis Daerah Klang Utara ACP Mohd Shukor Sulong berkata empat lagi rakan suspek yang menaiki dua buah kereta sempat melarikan diri selepas cubaan mereka untuk menyamun wang tunai bernilai RM50,000 dari mangsa gagal.

Beliau berkata siasatan awal mendapat kumpulan penyamun itu menaiki dua buah kereta jenis Proton Waja dan Proton Wira dan mengekori kenderaan mangsa yang baru mengeluarkan wang tunai dari sebuah bank berhampiran.

AWAS SCAM ALERT !!!!


Anda dinasihatkan supaya tidak mudah mempercayai apa-apa email yang menyatakan anda sebagai pewaris harta kepada seseorang yang tidak dikenali. Anda mungkin salah seorang daripada mangsa seterusnya.

Antara modus operandi yang dikenalpasti digunakan oleh sindiket:

1. Sindiket akan memaklumkan kepada mangsa bahawa anda telah dikesan sebagai pewaris untuk menerima harta pusaka peninggalan seseorang yang telah meninggal dunia. 

2. Harta tersebut biasanya berada di luar negara. Beberapa dokumen sokongan dari jabatan kerajaan tertentu, badan kehakiman, mahkamah, Bank Negara Malaysia dan sebagainya disertakan untuk menyakinkan mangsa. 

3. Mangsa sama ada rakyat Malaysia sendiri atau luar negara yang kononnya datuk/moyang mereka pernah sewaktu ketika dulu berada di Malaysia dan merupakan hartawan yang tidak mempunyai waris selepas kematiannya. 

4. Dalam kes-kes seumpama ini, suspek akan mengenakan bayaran untuk menguruskan perpindahan wang tersebut kepada mangsa. 

5. Mangsa berasa tertipu apabila mendapati harta yang dijanjikan tidak diperolehi dan individu yang berperanan sebagai orang tengah menghilangkan diri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...