Jumaat, 25 April 2014

PENGARAH JABATAN LOGISTIK PANDU UJI RIGID HULL FENDER BOAT


Pada 24 April 2014 jam 9.00 pagi, Dato' Pahlawan Zulkifli b. Abdullah, Pengarah Jabatan Logistik Bukit Aman membuat lawatan kerja ke Limbungan Dalac Marine,Masai Johor untuk mendengar taklimat berkaitan Rigid Hull Fender Boat (RHFB) sekali gus membuat pandu uji bot tersebut.

Ini merupakan salah satu usaha berinovasi dalam konteks 'technology update' peralatan dan kelengkapan Pasukan khususnya dalam menjaga keamanan negara.

Turut hadir ialah Ketua Polis Johor, Dato Zubaidah bte Mohd Ismail, Timb. Pengarah 1(Pengangkutan/Komunikasi/Teknologi Maklumat/Bangunan) Jabatan Logistik dan Komander Pasukan Marin Polis serta pegawai-pegawai yang bertanggungjawab.

POLIS CADANG TEMPAT ANGGOTA DI PUSAT PERANGINAN SABAHKuala Lumpur, 25 April - Pihak polis bercadang menempatkan anggota di 11 pusat peranginan di Sabah bagi menghalang kemasukan penjenayah mahupun pihak luar yang cuba menyusup masuk melalui pantai timur negeri itu.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata kehadiran anggota keselamatan di pusat-pusat peranginan itu adalah penting berikutan kedudukannya yang terletak berjauhan dan terpencil.

"Memandangkan kedudukannya yang luas dan jauh, susah untuk kami berikan respons dengan pantas. Dengan adanya pasukan keselamatan secara tetap di setiap pusat peranginan, sebarang jenayah dapat dielakkan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan 'Panther 911 Central Monitoring System' di sini hari ini.

Beliau berkata pihaknya akan meminta syarikat yang mengeluarkan sistem pemantauan keselamatan itu Digistar Holdings Sdn Bhd agar menyerahkan cadangan kepada pihak polis untuk diteliti dan diaplikasi di kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

Khalid berkata sistem itu boleh mengesan ketibaan penjenayah di perairan
Esscom.

Ia berfungsi seperti kamera litar tertutup (CCTV) yang boleh diletak di pusat peranginan, yang sentiasa memantau perairan dan juga akan dihubungkan terus ke balai-balai polis berhampiran.- BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...