Isnin, 28 Mac 2011

Tidak perlu lapor polis jika hilang MyKad

PUCHONG - Jika sebelum ini orang ramai yang kehilangan MyKad atau pasport perlu membuat laporan polis namun kini mereka tidak perlu berbuat demikian.
Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam berkata, mereka yang kehilangan kedua-dua dokumen itu hanya perlu ke Jabatan Imigresen atau Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk membuat permohonan baru mulai 1 Mac lalu.
"Mengikut rekod sebanyak empat juta laporan polis telah dibuat sehingga hari ini.
"Kita tidak mahu lagi menyusahkan pihak polis dan mengambil inisiatif ini untuk membantu meringankan beban mereka," katanya selepas Majlis Penyerahan Pangkat Kehormat Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) di sini semalam.

Penjenayah remaja meningkat

PENDANG – Remaja antara golongan yang paling penting dalam memimpin selain menentukan kemajuan sesebuah negara, namun dengan kes jenayah yang membabitkan golongan itu semakin berleluasa, remaja hari ini sudah jauh dari landasan yang sepatutnya. 

Ketua Polis Pendang, Deputi Superintendan Abdul Aziz Ahmad berkata, jenayah yang sering dilakukan membabitkan golongan remaja adalah kes kecurian motosikal yang kini mencatatkan peratusan tinggi. 

Sikap sambil lewa pemilik bawa padah 

Menurutnya, kes itu dicatatkan sebanyak 62 peratus, ternyata sering membabitkan golongan remaja. 

“Yang paling muda terjebak dengan jenayah ini adalah dalam lingkungan 15 tahun. 

“Mereka yang terlibat selalunya bergerak dalam kumpulan kecil,” katanya kepada Sinar Harian. 

Abdul Azizi berkata, motosikal yang sering menjadi sasaran kepada kes kecurian adalah jenis Honda EX5 dan Yamaha RC yang banyak dilaporkan hilang memandangkan motor jenis terbabit mudah untuk dicuri. 

“Motor yang sering menjadi risiko adalah motor yang tidak mempunyai kunci tambahan dan diletakkan di kawasan yang terpencil dan gelap. 

“Sikap pemilik motosikal yang sambil lewa membawa padah pada diri mereka sendiri selain antara penyebab kes ini makin meningkat peratusnya,” katanya. 

45 peratus kes berjaya selesai 

Beliau berkata, golongan remaja yang terlibat dengan jenayah itu bertindak meleraikan semua komponen motosikal terbabit bagi menjual semua alat-alat gantian terbabit untuk memperoleh wang. 

“Selepas meleraikan semua alat-alat gantian itu, mereka akan membuang rangka motosikal ke dalam sungai, hutan, semak samun agar perbuatan mereka tidak dapat dihidu pihak berkuasa dan orang ramai. 

“Atas pengakuan remaja yang ditangkap, mereka sendiri mengaku dan memberi kerjasama dengan menunjukkan tempat-tempat rangka itu dibuang,” katanya. 

Daripada jumlah peratusan kes kecurian itu, beliau berkata, sebanyak 45 peratus kes terbabit berjaya diselesaikan polis hasil soal siasat dan maklumat masyarakat setempat yang banyak membantu. 

Sentiasa berwaspada 

Beliau juga menyarankan agar orang ramai sentiasa berwaspada kerana kes itu banyak tertumpu pada kawasan pekan namun kejadian itu tidak tertumpu sepenuhnya pada setiap masa. 

Sementara itu, selain daripada kes terbabit, terdapat juga jenayah pecah rumah yang sering dilakukan golongan remaja namun peratusan jenayah itu tidak tinggi seperti kes kecurian motosikal. 

“Kawasan taman, dan kampung menjadi perhatian kes jenayah ini namun peratusannya tidak meningkat. 

“Namun kes jenayah yang berlaku di daerah Pendang adalah terkawal hasil bantuan orang ramai yang sering membantu pihak polis,” katanya. 

Kem Anak Soleh bimbing anak-anak 

Kem Anak Soleh yang dianjurkan oleh pembangunan ehsan Kerajaan Negeri Kedah dilihat dapat melahirkan anak-anak yang soleh dan membentuk anak-anak yang mampu berhadapan dengan cabaran. 

Pengarah Kem Anak Soleh Pendang, Salim Mahmud berkata, masalah sosial yang sering berlaku kepada anak-anak berpunca daripada solat yang sering diabaikan. 

Tambahnya, sesungguhnya solat itu tiang agama, jika runtuh maka runtuhlah juga akhlak seseorang individu itu. 

“Ibu bapa harus memainkan peranan dalam memberi didikan agama yang mencukupi bagi menghindari masalah sosial dan jenayah yang berlaku dalam kalangan kanak-kanak dan remaja,” katanya. 

Wang punca jenayah bermula 

Sinar Harian cuba mendapatkan komen daripada seorang remaja iaitu Mat Isa Awang, 26, mengakui bahawa memang banyak jenayah yang berlaku dalam kalangan remaja yang menyumbang kepada beberapa faktor yang mendorong mereka melakukan pelbagai jenayah. 

Menurutnya, remaja yang terdorong melakukan jenayah itu adalah terdiri daripada remaja yang datang daripada latar belakang keluarga yang kurang didikan agama. 

“Jika abang atau ahli keluarganya menunjukkan sifat dan kelakuan yang tidak baik menyebabkan adik beradik yang lain terikut-ikut perangai ahli keluarga. 

“Selain itu golongan terbabit juga mudah terpengaruh dengan pujukan rakan-rakan,” katanya. 

Mat Isa berkata, akibat terdesak untuk mendapatkan wang juga salah satu faktor mereka terjebak dalam kancah terbabit, tanpa berfikir panjang kesan yang bakal mereka dihadapi. 

“Remaja adalah pewaris bangsa. Pemuda adalah harapan bangsa dan pemudi ialah tiang negara. Semua pihak harus memainkan peranan untuk mengurangkan masalah terbabit bagi mengekalkan keharmonian dan kesejahteraan masyarakat.” katanya.

ADUN bimbang kawasan tidak selamat

SEREMBAN - Ketiadaan balai polis di sesetengah kawasan sekitar Senawang, di sini membimbangkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senawang, P. Gunasekaran. 

Menurut Gunasekaran, banyak berlaku masalah polis lewat bertindak sekiranya berlaku kejadian jenayah di kawasan tertentu disebabkan kedudukan balai polis yang jauh. 

Beliau mengambil contoh berlaku ke atas pemilik kedai ubat tradisional Cina di Seremban Jaya Fasa 9, dekat sini yang terpaksa menunggu lama mendapatkan bantuan polis selepas dirompak. 

“Mangsa dikatakan sudah cuba menghubungi talian hotline polis serta balai polis berdekatan, namun gagal. 

Pura-pura mahu fotostat

SEREMBAN – Dua penjenayah berpura-pura bertanya sebelum menyamun seorang pemilik kedai ubat tradisional Cina bersama pelanggannya di Seremban Jaya Fasa 9, di sini, baru-baru ini. 

Dalam kejadian kira-kita 7 petang itu, pemilik kedai, Yow Meng Hoat dikatakan sedang melayan seorang pelanggan wanita untuk membeli ubat di kedainya. 

Menurutnya, semasa kejadian, hanya dia dan pelanggannya sahaja berada di dalam kedai itu, sebelum didatangi seorang lelaki bertanyakan sama ada kedai itu ada menyediakan perkhidmatan fotostat. 

Padah merokok bawah umur

SEREMBAN – Lima pelajar sekolah diberikan notis memerintahkan mereka hadir di mahkamah kerana kesalahan merokok di bawah umur. 

Kesalahan tersebut dikesan semasa Operasi Penguat kuasaan Peraturan- peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 (PPKHT) oleh Jabatan Kesihatan negeri di enam sekolah di daerah Kuala Pilah, Isnin lalu. 

Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr. Zailan Adnan berkata, notis tersebut dikeluarkan mengikut penguat kuasaan terbabit. 

“Kesemua notis tersebut dikeluarkan di bawah peraturan 13(1) iaitu Orang Belum Dewasa (OBD) tidak boleh merokok, mengunyah, membeli atau memiliki apa-apa hasil tembakau,sama ada untuk kegunaannya sendiri atau tidak. 

Bot nelayan jadi sasaran pencuri

CHUAH – Seorang nelayan di sini, kerugian kira-kira RM30,000 kerana kehilangan sebuah bot yang dipercayai dicuri di Jeti Sungai Rampai, baru-baru ini. 

Difahamkan, kapal nelayan yang hilang, dipercayai dicuri oleh individu yang sering melakukan kegiatan jenayah berkenaan. 

Seorang lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Affandi berkata, dia turut menanggung kerugian apabila enjin kuasa kuda miliknya dan penutup enjin turut hilang dipercayai dicuri individu sama. 

“Kejadian berlaku pada Selasa lalu, iaitu sekitar jam 1 pagi hingga ke 5 pagi dan menyedarinya ketika mahu turun ke laut. 

Pemandu teksi kena belasah

AMPANG - Seorang pemandu teksi menerima 11 jahitan di kepala dan 14 jahitan di pipi selepas dibelasah serta dicederakan dengan sebilah pisau tanpa belas kasihan oleh dua penumpangnya. 

:Kejadian berlaku awal pagi 23 Mac lalu, semasa dia menghantar kedua-dua lelaki yang menaiki teksinya di Jalan 10 Taman Putra. 

Mangsa, Tho Cheong Lin, 54, berkata, penumpang terbabit minta dia menghantar mereka ke Pudu Ulu, Cheras. 

Menurutnya, seorang daripada lelaki itu duduk di bahagian belakang manakala seorang lagi duduk di sebelahnya. 

Vila Datuk dipecah masuk

KUALA ROMPIN: - Seorang doktor bergelar Datuk mengalami kerugian RM1,800 selepas vila miliknya di sini, dipecah masuk malam Rabu lalu. 

Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam 10.30 malam ketika vila terbabit tidak berpenghuni. 

Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Johari Jahaya berkata, ketika kejadian, doktor yang bertugas di sebuah klinik perubatan swasta di Petaling Jaya itu tiada di vila berkenaan. 

“Suspek memecah masuk dengan mengumpil pintu pada bahagian depan vila tersebut sebelum bertindak melarikan beberapa barangan antaranya televisyen, video pemutar suara dan beberapa barangan lain yang masih dalam siasatan,” katanya. 

Banteras kes jenayah

TRIANG – Masyarakat dan badan bukan kerajaan disaran supaya bekerjasama dengan anggota polis dalam usaha mengurangkan kadar jenayah di negara ini.

Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Mohd Zahid Mohd Noor berkata, sebanyak 34 kes jenayah direkodkan berbanding 44 kes pada tahun sebelumnya dalam tempoh sama dengan 50 peratus kes berjaya diselesaikan. 

Beliau berkata, penurunan sebanyak 10 kes ini membuktikan bahawa kerjasama pelbagai pihak dalam usaha membanteras jenayah mendatangkan kesan positif. 

“Sebanyak 14 kes direkodkan dalam bulan ini sehingga 24 Mac lalu, namun tujuh kes berjaya diselesaikan. 

Lelaki ugut bakar rumah ibu

PASIR PUTEH - Seorang ibu, Mariam Daud, 73, nyaris mati di tangan anaknya yang dipercayai seorang penagih dadah tegar cuba membakar rumahnya di Kampung Haji Wan Omar di sini, tengah malam kelmarin. 

Bagaimanapun, perbuatan itu digagalkan penduduk kampung yang melihat kejadian itu. 

Lelaki terbabit dipercayai hilang pertimbangan selepas gara-gara pil kuda secara berlebihan, seorang lelaki cuba membakar rumah ibunya di Kampung Haji Wan Omar, Tok Bali di sini, kelmarin. 

Bagaimanapun, hasrat lelaki berusia 43 tahun itu yang dipercayai penagih dadah tegar berjaya dipatahkan penduduk kampung 

Peguam disamun lelaki bertopeng rugi RM100,000

KOTA BHARU - Seorang peguam mengalami kerugian kira-kira RM100,000 setelah rumahnya dipecahkan masuk dalam kejadian samun di Kampung Peringat, Melor di sini, pagi semalam. 

Ketika kejadian kira-kira jam 4.15 pagi itu, peguam berusia lingkungan 40-an, dipercayai tidur bersama isterinya dalam bilik rumah terbabit. 

Kejadian disedari mereka, apabila terdengar bunyi hentakan kuat pada pintu bilik mereka sebelum diserbu sekumpulan lelaki bertopeng. 

Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Superitendan Idris Abd Rafar berkata, penjenayah itu bertindak mengikat mangsa dengan wayar sebelum mengarahkannya membuka peti besi dalam bilik itu.

”Mangsa yang ketakutan bergegas membuka peti besi dan suspek bertindak mengambil semua barang kemas milik isteri mangsa yang dianggarkan RM80,000. 

Rempuh kereta elak dicekup polis

KUALA TERENGGANU - Rahsia tindakan berani seorang pemuda yang cuba meloloskan diri daripada sekatan jalan raya dengan sanggup melanggar sebuah kereta yang datang dari arah bertentangan terbongkar setelah polis menjumpai 50 biji pil kuda pada badannya, dalam Operasi Cegah Samseng Jalanan di Jalan Kamaruddin, petang kelmarin. 

Kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, pemuda yang berusia 21 tahun itu dikatakan berpatah balik apabila ‘terkejut’ melihat sekatan jalan raya yang diadakan pihak polis. 

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Kuala Terengganu, Asisten Superintendan Khazahari Che Mat berkata, dalam usaha melarikan diri, pemuda itu merempuh sebuah kereta yang datang dari arah bertentangan yang menyebabkan dia terbabas ke bahu jalan. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...