Isnin, 21 Julai 2014

Tiga pejabat Exco Negeri Sembilan dipecah masuk

Gambar hiasan

SEREMBAN - Tiga pejabat anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Sembilan (Exco) dan sebuah setor di Bangunan Wisma Negeri di sini, dipecah masuk petang semalam.


Ketiga-tiga pejabat berkenaan yang terletak berhampiran ialah pejabat Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Jalaluddin Alias, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kebudayaan dan Adat Istiadat Melayu negeri, Abd. Razak Ab. Said dan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pelancongan negeri, Tun Hairudin Abu Bakar.


Polis Terengganu berkas 14 peniaga mercun dan rampas mercun bernilai RM39,000

KUALA TERENGGANU - Polis Terengganu menahan 13 lelaki dan seorang wanita kerana dipercayai menjual dan memiliki pelbagai jenis bahan letupan yang dilarang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Wan Abdul Aziz Wan Hamzah berkata, susulan tangkapan itu juga pihaknya merampas pelbagai jenis mercun dan bunga api bernilai RM39,000.


Katanya, kesemua yang ditahan berumur antara 22 hingga 30 tahun, mereka ditahan di rumah serta di premis masing-masing hasil maklumat awam dalam serbuan berasingan di seluruh Terengganu.


PDRM DAN SHELL MALAYSIA KOMITED BANTERAS JENAYAH


Shah Alam, 18 Julai - Perubahan landskap negara serta cabaran-cabaran semasa telah membawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) kepada perubahan selaras dengan kehendak dan ekspektasi masyarakat yang sentiasa menaruh harapan penuh kepada PDRM dalam memberi jaminan keselamatan yang mapan kepada masyarakat.


Justeru itu, PDRM melalui inisiatif Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) dan National Key Result Areas (NKRA) telah mencetuskan pelbagai inisiatif terutamanya berkolaborasi dengan pelbagai agensi kerajaan dan bukan kerajaan bagi memastikan setiap program yang dicanang berjalan lancar dan mencapai objektif dengan jayanya.


Antara inisiatif yang diambil ialah melalui Kempen 1Aman (All Malaysia All Neighbourhood) NBOS 8, iaitu "Go To Safety Points" yang dilancarkan di Stesen Shell Lebuhraya Persekutuan petang tadi, PDRM akan berkolaborasi bersama Syarikat Shell Malaysia yang memiliki lebih 900 rangkaian stesen minyak seluruh negara.


Menurut YDH Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato' Sri Khalid Abu Bakar stesen minyak tersebut dilengkapi dengan sistem pemberitahuan pengawasan kecemasan yang dipanggil 'i-Alert', di mana ia akan berfungsi sebagai ‘silent alarm’ sekiranya berlaku sebarang kecemasan di stesen minyak berkenaan.


"Melalui kerjasama ini, saya yakin dan percaya segala usaha-usaha murni ke arah mewujudkan komuniti yang lebih selamat, akan menjadi kenyataan."


"Beberapa siri latihan khusus kepada pegawai polis, pengusaha stesen minyak dan pekerja diberikan bagi membantu masyarakat yang menghadapi masalah, terutamanya yang berkaitan dengan jenayah," katanya lagi.

Rumah Selamat dan Sampai ke Destinasi

KUALA LUMPUR, 17 Julai - Majlis Pelancaran Op Selamat siri ke- 5 bagi tahun 2014 itu telah berlangsung di Ibu Pejabat TM, Menara TM pagi tadi dan telah dilancarkan oleh Ketua Polis Negara, YDH Tan Sri Dato' Sri Khalid bin Abu Bakar.


Bertemakan "Rumah Selamat dan Sampai ke Destinasi" yang akan bermula pada 21 Julai hingga 3 Ogos ini diteruskan bagi mempertingkatkan lagi mesej keselamatan dari tahun sebelumnya di mana kempen ini turut menekankan aspek keselamatan kediaman semasa ketiadaan mereka di rumah sepanjang cuti perayaan Aidilfitri.


KPN TERIMA ‘MELVIN JONES FELLOWSHIP AWARD’

Kuala Lumpur, 20 Julai - Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato’ Sri Khalid bin Abu Bakar telah dianugerahkan ‘Melvin Jones Fellowship Award’ oleh Lions Clubs International Daerah 308B1 semalam, bersempena dengan upacara pelantikan Encik Lim Hoe Guan sebagai Gabenor Daerah berkenaan yang diadakan di Hotel The Royale Chulan, Kuala Lumpur.


Penganugerahan tersebut adalah sebagai tanda penghargaan dan pengiktirafan di atas kerjasama yang terbentuk di antara PDRM dan Kelab Lions melalui Memorandum Persefahaman (MOU) yang telah wujud selama lebih daripada 20 tahun.


Gambar: Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato’ Sri Khalid Abu Bakar menerima plak Melvin Jones Fellowship dari Gabenor Daerah 308B1 Lim Hoe Guan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...