Isnin, 3 September 2012

Penggunaan senjata api secara tidak sah di negara ini masih didominasi sindiket atau kongsi gelap


KUALA LUMPUR: Penggunaan senjata api secara tidak sah di negara ini masih didominasi sindiket atau kongsi gelap tertentu bagi melindungi kegiatan haram mereka seperti pengedaran dadah, perjudian, pemerasan atau pusat hiburan yang dijalankan secara haram.

Ia biasanya digunakan untuk memastikan aktiviti golongan itu tidak diganggu pihak berkuasa atau dicabar pihak lain, sekali gus mendedahkan setiap anggota penguat kuasa, khususnya polis, dengan pelbagai ancaman ketika menjalankan tugas.


Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata, pihaknya sentiasa mengawasi perkembangan itu dan menyifatkan ia masih terkawal dengan adanya pencegahan dan penguatkuasaan berterusan.Untung jual senjatapi 5 kali ganda


“SAYA terbabit dalam kegiatan menyeludup senjata pada 2009 kerana terpengaruh dengan rakan selepas menganggotai satu kumpulan kongsi gelap. Lagipun, upah diterima memang lumayan, malah keuntungan yang kumpulan kami peroleh hampir tiga hingga lima kali ganda berbanding harga belian di negara jiran.

Sebagai contoh, pistol buatan sendiri boleh dibeli dengan harga RM300 di negara jiran dan dijual di Malaysia antara RM900 hingga RM1,500 bergantung kepada kualiti, manakala harga senjata tulen seperti dari Itali atau Jerman jauh lebih mahal dan mencecah ribuan ringgit.


TAHNIAH ATM DAN PDRM TIDAK SAMBUT KEMERDEKAAN DI SELANGOR !!!


Polis kawal trafik, keselamatan tidak sertai perbarisan

SHAH ALAM 1 Sept. - Polis Selangor tidak menyertai perbarisan sempena sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 peringkat negeri di Dataran Kemerdekaan di sini pada malam 30 Ogos lalu.

Ketua Polis negeri, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, ini kerana pihaknya bertugas mengawal trafik dan menjaga keselamatan pada malam tersebut.

Beliau berkata, sejak daripada awal pun, pihak polis memang tidak menyertai latihan untuk perbarisan sempena sambutan Hari Kemerdekaan peringkat negeri.

"Jadi kami hanya menjaga keselamatan dan mengawal trafik sahaja," kata beliau ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Peragut dikesan guna jalan tikus


Peragut dikesan guna jalan tikus
KULIM - Polis menemui beberapa beg tangan dan dompet ketika membuat rondaan cegah jenayah di sekitar kawasan ladang kelapa sawit di Taman Seri Pinang kira-kira jam 2 petang kelmarin, dipercayai dibuang peragut yang menggunakan jalan terbabit sebagai jalan pintas.

Ketua Polis Daerah Kulim Superintendan Ghuzlan Saleh berkata, peragut sering menggunakan jalan pintas untuk membolehkan mereka sukar diburu polis.

Menurutnya, suspek hanya akan mengambil duit yang ada dalam beg atau dompet diragut sebelum membuangnya ke dalam semak.

Pemandu lori di tetak


Pemandu lori di tetak
KULIM - Seorang lelaki berusia 50an yang tinggal bersama keluarganya di Taman Lembah Impiana cedera parah di bahagian kepala apabila di serang lima tidak dikenali dengan bersenjatakan parang di rumahnya kira-kira jam 6.30 petang kelmarin.

Waris mangsa berkata, mangsa bekerja sebagai pemandu lori dan sedang baring di sofa ruang tamu rumahnya.

Ketika kejadian, mangsa hanya tinggal bersendirian kerana ke semua ahli keluarganya keluar bersiar sempena cuti Hari Merdeka.

TNB rugi lebih RM50,000


TNB rugi lebih RM50,000
KUALA SELANGOR - Bukan satu tetapi  23 peti elektrik voltan rendah (feeder pillar) Tenaga Nasional Berhad (TNB) di daerah ini dipecah masuk menyebabkan syarikat utiliti elektrik terbesar negara menanggung kerugian lebih RM50,000 sekali gus menjejaskan lebih kurang 10,000 pengguna di sini.

Hanya dalam tempoh dua minggu, peti elektrik voltan rendah di sekitar Tanjong Karang, Kuala Selangor, Jeram dan Ijok menjadi sasaran sindiket kecurian yang dipercayai dirancang secara berkumpulan memandangkan dalam satu kes, lebih dua sub stesen itu dipecah masuk dalam masa sama. 

Sinar Harian difahamkan, komponen fius menjadi sasaran individu tidak bertanggungjawab untuk dijual di kedai lusuh untuk mengaut keuntungan mudah tanpa menyedari tindakan mereka memberi kesan kepada pengguna.

RAMAI KE POLIS WANITA DAN SAMPAI BILA ???

Polis dekati wanita cegah ragut
Polis dekati wanita cegah ragut


KOTA BHARU - Ekoran kes samun dan tetak melibatkan seorang wanita Rabu lalu, Polis Kelantan semalam secara serta merta memulakan Operasi Cegah Ragut Khas di sekitar Bandar ini bagi memberi kesedaran kepada orang ramai.

Orang ramai yang ditemui menyambut baik inisiatif berkenaan sebagai langkah untuk mengatasi jenayah ragut di kawasan-kawasan berisiko di daerah ini.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisoner Azham Othman berkata, kira-kira 150 pegawai dan anggota polis wanita turun padang bermula semalam yang dilaksanakan dalam tempoh dua minggu untuk mendekati pengunjung wanita di sekitar bandar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...