Jumaat, 8 Februari 2013

Kongsigelap aktif menjelang Perayaan Tahun Baru Cina


Diugut pelanggan
JOHOR BAHRU - Seorang pekerja kedai menjual telefon bimbit di sebuah pasar raya Taman Nusa Bestari, di sini, bukan sahaja mengalami kerugian, tetapi turut diugut dicederakan oleh seorang pelanggan.

Lelaki yang ingin dikenali sebagai Yew, 27, memberitahu, dia telah menjual telefon bimbit jenis I Phone 4 kepada seorang lelaki yang sering ditemui di pasar raya itu, pada Disember tahun lalu.

Bagaimanapun menurutnya, selepas dua hari seperti yang dijanjikan, lelaki yang dikenali sebagai Ah Chai, 30-an gagal menjelaskan bayaran RM1,500 dengan memberi alasan ditahan lokap polis.

“Ah Chai beri alasan dia ditahan dilokap polis dan telefon yang dibeli daripada saya telah ditinggalkan di balai polis berkenaan.

Pendatang asing makin berani

Pendatang asing makin berani
Kawasan kaki lima dijadikan pusat penyembelihan ayam.

SELAYANG - Kawasan komersial yang menjadi lokasi perbankan, bengkel dan kedai makan di Pusat Bandar Utara, di sini, kini turut dijadikan tempat penyembelihan ayam terbuka  warga asing.


Tinjauan Sinar Harian mendapati peniaga dipercayai warga Myanmar menjalankan perniagaan sembelihan ayam itu di kaki lima kawasan berkenaan.

Fenomena itu sebelum ini pernah didedahkan Sinar Harian, namun sehingga kini tiada sebarang penguatkuasaan berkesan diambil di kawasan yang terletak di sempadan pentadbiran Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).


Aktiviti keganasan: 3 termasuk bekas tahanan ISA ditahan


Tan Sri Ismail Omar
KUALA LUMPUR - Tiga Individu termasuk seorang bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Yazid Sufaat ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 iaitu undang-undang yang menggantikan ISA.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan perkara itu berkata, ketiga-tiga individu yang berusia lingkungan 30 hingga 50 tahun itu ditahan hari ini dipercayai terlibat dalam merekrut rakyat tempatan sebelum dihantar ke luar negara bagi menjalankan misi militan.
 
"Ketiga-tiga suspek termasuk juga seorang wanita ditahan di bawah Kanun Keseksaan bagi membantu siasatan," katanya.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...