Selasa, 18 Jun 2013

Peguam didakwa menipu lelaki babitkan RM2.3 juta

PETALING JAYA - Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 4 Julai depan untuk sebutan kes seorang peguam yang dituduh menipu seorang lelaki membabitkan RM2.3 juta dua tahun lalu.
Leng Kok Ooi, 60, bersama seorang lagi yang telah dituduh Gabriel Youshua
a/l Moses, 55, didakwa menipu Chang Chin Fooi, 42, untuk mempercayai geran tanah GM5909, Lot 950, 4th Miles Batu Road Mukim Batu di sini adalah sah.
Berikutan itu dia mendorong mangsa membuat pembayaran RM2,395,640 sebagai cagaran untuk pembelian tanah itu.
Leng yang tidak diwakili peguam didakwa melakukan kesalahan itu di 815 Jalan 16/11, Off Jalan Damansara, Blok E, Phileo Damansara 1, Seksyen 16, di sini pada 4 Nov hingga 28 Dis 2011.
Dia didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman
penjara maksimum 10 tahun dan sebat serta denda, jika sabit kesalahan.
Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Zhafran Rahim Hamzah menawarkan jaminan RM200,000 dengan seorang penjamin dan memohon agar pasport tertuduh diserahkan pada mahkamah. - BernamaGejala sosial: Lesen kafe siber di KL, Labuan dibeku

KUALA LUMPUR 18 Jun - Pengeluaran lesen kafe siber di Kuala Lumpur dan Labuan akan dibeku buat sementara dalam usaha kerajaan membanteras masalah sosial di premis itu, kata Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Beliau berkata, tindakan itu terpaksa diambil untuk mengatasi masalah kafe siber yang ada di antaranya bertukar menjadi tempat judi siber dan tindakan pemilik kafe siber menyalahguna lesen yang telah diberi kepada mereka.

"Putrajaya tidak terlibat kerana tidak ada kafe siber di sana. Masalah ini tidak boleh dibiarkan lagi kerana masalah kafe siber yang menyalahgunakan lesen ini sudah terjadi berulang kali," katanya kepada pemberita selepas Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di sini hari ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...