Selasa, 22 Oktober 2013

Rela diberi kepercayaan bantu tangani kes jenayah

Rela diberi kepercayaan bantu tangani kes jenayah
GUA MUSANG - Rela bukan lagi pasukan yang boleh dipandang rendah masyarakat, sebaliknya semakin berada di kedudukan yang tinggi dalam membantu kerajaan menangani jenayah setelah diberi pengiktirafan sebagai pasukan yang boleh diberi kepercayaan untuk bersama polis dalam menjalankan tugas menjaga keselamatan.

Adun Nenggiri, Mat Yusoff Ab Ghani berkata, anggota Rela juga mempunyai bilangan yang ramai, bukan sahaja di seluruh negara, tetapi di daerah dan negeri.

Menurutnya, mereka mampu memikul tanggungjawab itu bersama polis dan pasukan keselamatan yang lain dalam menjalankan tugas menangani jenayah.
“Pasukan itu juga semakin mendapat sambutan belia untuk menyertainya dan sekali gus mendisiplinkan mereka dalam pasukan keselamatan.

ASP wanita dituduh lepas 'doktor kasanova'

GEORGE TOWN - Seorang pegawai polis wanita didakwa di Mahkamah Majistret di sini semalam atas tuduhan membantu seorang tahanan meloloskan diri ketika dibawa ke Mahkamah Sesyen di sini baru-baru ini.
Tertuduh, Asisten Superintendan L. Chand Kumari, 56, dituduh sengaja melepaskan K. Prabaharan, 45, yang ketika itu dalam jagaan dan kawalannya di Kompleks Mahkamah Pulau Pinang pada pukul 1.50 petang, 9 Oktober lalu.
Dia yang mengaku tidak bersalah dituduh di bawah Seksyen 225A(1)(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.
Dalam pada itu, Chand Kumari turut berdepan dakwaan membuat laporan palsu mengenai kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut pada pukul 8.05 malam, hari yang sama.
Bagi kesalahan itu, dia yang berkhidmat selama 20 tahun dalam pasukan polis didakwa mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara enam bulan, denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...