Khamis, 25 April 2013

PESERTA MISS WORLD INDIA PELAJARI SENI PERTAHANKAN DIRI


Selangor, 24 April - Seramai 39 peserta Miss World India 2013 daripada pelbagai negara berpeluang mempelajari seni mempertahankan diri di Ibu Pejabat Polis Kontijen Selangor (IPK) dalam rangka lawatan mereka ke Malaysia selama 8 hari bermula pada 20 April lalu.

IPK Selangor dipilih untuk mengadakan program Crime Awareness: Women Self Defence dimana acara tersebut adalah julung kali diadakan dalam pertandingan Miss World India yang dianjurkan oleh Paramount Entertainment Sdn Bhd.

#PRU13 #GE13 UNDANG-UNDANG DAN ANDA:


Akta Bahan-Bahan Kakisan Dan Letupan Dan Senjata Berbahaya 1958.

Seksyen 6(1) - Membawa senjata berbahaya di tempat-tempat awam.

Mana-mana orang yang membawa atau ada dalam miliknya atau di bawah kawalannya di mana-mana jalan atau tempat awam apa-apa senjata berbahaya kecuali dengan kebenaran yang sah atau bagi maksud yang sah, adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh dipenjara untuk suatu tempoh tidak melebihi dua tahun dan disebat.

POLIS PERAK BERJAYA MENAHAN INDIVIDU TERLIBAT INSIDEN KEBAKARAN BILIK GERAKAN


Pihak polis hari ini berjaya menahan 3 individu bersabit kes kejadian kebakaran bilik gerakan sebuah parti di Bentong. Pemeriksaan lanjut mendapati terdapat juga lima bilah parang dan dua botol dipercayai "molotov coctail" sama dengan yang dijumpai di bilik gerakan yang cuba dibakar.


Pihak polis juga masih menyiasat perkara ini dan mengesan suspek-suspek yang masih bebas. Orang ramai yang mengetahui kejadian ini diminta untuk tampil memberi maklumat kepada pihak polis. 

Selain itu, pihak polis juga menegaskan kepada orang ramai supaya mengawal perasaan dan jangan terlalu emosi ketika berkempen dan juga diingatkan supaya tidak menimbulkan sebarang provokasi sehingga menimbulkan pergaduhan.ANGGOTA PDRM DAN SPR BUAT LAPORAN POLIS BERHUBUNG DAKWAAN UNDI AWAL


Kuala Lumpur, 25 April - Dua laporan polis dibuat terhadap laman blog 'milosuam.blogspot.com' yang menyebarkan dakwaan pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia diarah mengundi awal bagi pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam) ACP Ramli Mohamed Yoosuf berkata satu laporan polis dibuat oleh seorang pegawai Jabatan Siasatan Jenayah Komersial di sini dan satu lagi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Putrajaya petang semalam.

#PRU13 #GE13 : PDRM SENTIASA BERSIAP SEDIA


Polis telahpun bersiap sedia sepenuhnya menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU13). Segala persiapan serta keperluan sumber manusia telahpun digerakkan sepenuhnya menjelang hari pengundian

"Sehingga kini hanya kes-kes pergaduhan kecil melibatkan pekerja-pekerja pasang bendera dan tahap keselamatan adalah diperingkat yang memuaskan, maka para pengundi diminta keluar mengundi tanpa kegusaran," kata Ketua Polis Negara Tan Sri Dato Sri Haji Ismail bin Haji Omar dalam sidang media yang berlangsung di ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri Sembilan.

Guna tandatangan palsu Sultan


Tengku Fadzilah
KOTA BHARU - Pertubuhan Keturunan Paduka Raja Cik Siti Wan Kembang Malaysia semalam tampil membuat laporan polis berhubung pemilik kenderaan yang didakwa menggunakan tandatangan palsu Sultan Kelantan untuk menyokong sebuah parti politik di sini.

Yang Dipertuanya, Tengku Syarifah Fadzillah Puteri berkata, kenderaan jenis Volvo 940 berwarna hijau tersebut didakwa dilihat di depan sebuah kedai buku di kawasan Pasir Putih jam 12 malam kelmarin.

“Kereta tersebut menampal poster wajah dan tandatangan palsu milik sultan Kelantan untuk tujuan mempromosikan atau berkempen kepada salah sebuah parti yang bertanding di sini.

Kabel rumah pam sering lesap, pesawah terjejas


Kabel rumah pam sering lesap, pesawah terjejas
KAMPUNG MATANG - Pembinaan rumah pam milik Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang disediakan kerajaan untuk kemudahan penanam padi sering menjadi sasaran individu tidak bertanggungjawab mencuri kabel.

Difahamkan kecurian kabel di rumah pam itu sudah berlanjutan kira-kira 10 tahun lalu menyebabkan kerajaan mengalami kerugian selain menimbulkan masalah kepada pesawah terlibat.

Maludin Mohd, 55, berkata, di sebalik masalah menimpa penanam padi itu, dia bersyukur dan berterima kasih kepada pihak berkaitan kerana turun padang secepat mungkin, sekali gus melakukan kerja-kerja menggantikan kabel baru.

“Rumah pam ini nadi bagi penanam padi di kawasan ini dan ia adalah satu-satunya saliran yang membekalkan air ke kawasan penanaman padi seluas kira-kira 69 hektar ini. Namun, apa yang menyedihkan kemudahan ini sering menjadi sasaran pencuri kabel.

Rumah dipecah masuk ketika kemas kini data undi pos PRU13


Sakinah
MARANG – Seorang pembantu am di Pejabat Daerah dan Tanah di sini, kerugian kira-kira RM40,000 selepas rumahnya dipecah masuk ketika menjalankan tugas mengemas kini data undi pos Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), malam kelmarin.

Mangsa, Sakinah Othman, 37, yang keluar dari rumah kira-kira jam 8 malam berkata, kejadian itu bagaimanapun hanya disedari olehnya dan suami, Mohd Rafi Kassim sebaik sahaja tiba di rumah, kira-kira jam 11.30 malam.

Menurut Mohd Rafi, dia keluar dari rumah di Kampung Bukit Rhu Rendang untuk menghantar isterinya ke Pejabat Daerah dan Tanah Marang sebelum ke rumah mentua di Kampung Bukit Gasing sambil menunggu isterinya pulang.

Insiden Letupan: Polis Pertingkat Kawalan Di Seluruh Negara


Polis akan mempertingkatkan pemeriksaan dan kawalan di lokasi-lokasi ceramah di seluruh negara bagi mengelak berulangnya insiden letupan seperti berlaku di Pulau Pinang semalam.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, pemantauan serta pemeriksaan rapi akan dijalankan di sekitar kawasan ceramah, sebelum dan ketika ceramah berlangsung bagi memastikan kawasan berkenaan selamat.
"Kesemua parti diingatkan untuk memberikan kerjasama dan memohon permit ceramah pada ketua polis daerah masing-masing agar pihak polis boleh mengambil tindakan awal bagi memastikan keselamatan semua terjamin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...