Sabtu, 26 April 2014

Rogol Bawah Umur: Pekerja Kedai Jam Dihukum Penjara 41 Tahun, 12 Sebatan


KUALA LUMPUR: Pekerja kedai jam dikenakan hukuman penjara 41 tahun dan 12 kali sebatan atas dua kesalahan merogol remaja bawah umur.

Chai Ruong Huei, 32 juga didapati bersalah kerana mencuri iPad remaja berusia 16 tahun itu.

Hakim Mahkamah Sesyen, Emelia Kaswati Mohamad Khalid menolak permohonan Ruong Huei untuk menggantung pelaksanaan hukuman.

Beliau mengarahkan hukuman itu dikenakan selepas tamat tempoh kesalahan pertama yang dilakukannya seperti ditetapkan pada 26 Mac lalu. Kes ini masih diperingkat rayuan.

Ruong Huei dikenakan hukuman 18 tahun penjara dan enam sebatan untuk setiap kesalahan merogol gadis itu di sebuah bilik di Hotel New Three Three, Jalan Manis 7, Taman Segar, Cheras antara pukul 2.10 petang hingga 2.30 petang pada 15 September 2012.

Tertuduh juga dihukum penjara lima tahun kerana mencuri iPad gadis itu pada masa dan tempat sama.

Hakim Emelia Kaswati memerintahkan supaya hukuman itu dilaksanakan serentak, bermaksud Ruong Huei akan dipenjarakan selama 18 tahun dengan 12 sebatan.

Terdahulu, peguam bela Mohd Yusuf Ag Lah berkata, Ruong Huei adalah anak sulung daripada tiga beradik yang memikul tanggungjawab membantu keluarganya.

Timbalan Pendakwa Raya, Nadia Malek Fauzie bagaimanapun meminta mahkamah mempertimbangkan kesan perbuatan tertuduh bukan sahaja kepada mangsa, juga masyarakat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...