Isnin, 22 April 2013

#PRU13 #GE13: 11 DITAHAN DI P.PINANG BAWA SENJATA KETIKA PASANG BENDERA

Gambar hiasan

George Town, 22 April - Seramai 11 lelaki ditahan kerana membawa senjata berbahaya ketika memasang bendera parti di Bayan Baru dan Butterworth awal pagi tadi.

Jurucakap pilihan raya polis kontinjen negeri, ACP Roslee Chik berkata pihak polis menemui sebilah kapak dan tiga bilah parang pelbagai saiz selain puluhan bendera parti dalam kereta yang dinaiki enam lelaki berusia antara 18 hingga 37 tahun di Queens Bay, Bayan Baru kira-kira pukul 4.30 pagi.

#PRU13 #GE13: POLIS AKAN AMBIL TINDAKAN JIKA BERCERAMAH TANPA PERMIT


Kuala Lumpur, 22 April - Polis mengesan ada calon pilihan raya umum ke-13 (PRU13) ini mengadakan ceramah tanpa mendapatkan permit daripada ibu pejabat polis daerah di kawasan masing-masing.


Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata perbuatan itu melanggar undang-undang dan boleh dikenakan tindakan.

"Kita nasihatkan mereka agar mengambil permit dah ulu sebelum melakukan apa-apa aktiviti bagi mengelakkan tindakan undang-undang," katanya pada taklimat media PRU13, di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini hari ini.

Ismail berkata polis juga tidak menggalakkan calon daripada parti berbeza mengadakan ceramah secara serentak di lokasi berdekatan kerana boleh mencetuskan kekecohan.


#PRU13 #GE13 UNDANG-UNDANG DAN ANDA:

Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5)


Seksyen 24B (3) - Seseorang calon atau ejen pilihan rayanya boleh, semasa tempoh berkempen - 

(a) mengadakan, memanggil atau mengaturkan apa-apa perjumpaan awam terbuka, perhimpunan awam terbuka, pertunjukkan awam terbuka atau hiburan awam terbuka; atau  memberikan apa-apa ucapan awam terbuka atau syarahan awam terbuka, di dalam bahagian pilihan yang baginya calon itu bertanding tetapi hanya jika dia memegang suatu permit untuk berbuat demikian yang dikeluarkan kepadanya oleh pegawai polis yang menjaga daerah di mana perjumpaan, perhimpunan, pertunjukkan atau hiburan itu hendak diadakan atau ucapan atau syarahan itu hendak diberikan.

(10) Mana-mana orang yang melanggar subseksyen (3) boleh, apabila disabitkan, dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau didenda tidak melebihi tiga ribu ringgit atau dipenjarakan dan didenda kedua-duanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...