Ahad, 29 Jun 2014

Pengunaan pil kuda di Kelantan tinggi


TUMPAT - Masalah penggunaan dadah terutama pil kuda di Kelantan mencatat jumlah tertinggi berbanding negeri lain, kata Ketua Polis Negeri Datuk Jalaluddin Abdul Rahman.

"Permintaan pil kuda yang tinggi di Kelantan menjadi faktor utama kes penyalahgunaan dadah tinggi di negeri ini berbanding negeri lain," katanya kepada pemberita selepas menutup perlawanan futsal antara polis dengan masyarakat tempatan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kok Lanas Datuk Md Alwi Che Ahmad dalam persidangan Dewan Negeri semalam yang mendakwa kerajaan Pas Kelantan gagal menangani masalah penagihan pil kuda sehingga menyebabkan keadaan semakin serius termasuk berlakunya kes-kes rogol.

Anggota Rela, TLDM disyaki terlibat militan

SIASAT HINGGA KE LUBANG CACING DEMI KESELAMATAN SERTA KEDAULATAN NEGARA!!!

KUALA LUMPUR - Polis menahan seorang anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dan seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kerana disyaki terlibat dalam kegiatan militan.
 
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, anggota Rela berumur 46 tahun itu ditahan di Kuala Kangsar, Perak pada Rabu lepas dan anggota TLDM berusia 29 tahun itu ditahan di Sandakan, Sabah semalam.

"Tangkapan terbaharu ini merupakan susulan kepada operasi khas ke atas anasir militan yang dilancarkan oleh bahagian Counter Terrorism (cawangan khas Bukit Aman) sejak 28 April lepas," katanya dalam kenyataan di sini, petang ini.
 

LIMA DITAHAN MELIBATKAN 2.2 JUTA DADAH


Bukit Aman – Dalam tempoh tiga hari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) berjaya merampas sejumlah 391, 900 biji pil dadah jenis psikotropik dan 1.6 kilogram Syabu dalam beberapa siri serbuan yang dijalankan. 

Operasi yang dijalankan bersama JSJN Ibu Pejabat Polis kontinjen Selangor itu turut menahan tiga individu tempatan termasuk dua warga negara asing.

Menurut Pengarah JSJN, YDH CP Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, kejayaan tersebut merupakan jumlah yang diperolehi dalam masa tiga hari untuk tempoh minggu ketika bulan Jun 2014.

"Pihak kami telah melakukan serbuan terhadap sebuah kereta di Nilai, Seremban pada Khamis lalu dan hasil serbuan menemui lima buah kotak disyaki dadah psikotropik malah kami turut menahan pasangan suami isteri.

PERSARAAN DATO' SRI HADI HOO, PJSJ

Kuala Lumpur, 28 Jun 2014 - Bertempat di Hotel Majestic Kuala Lumpur malam semalam, Jabatan Siasatan Jenayah telah menganjurkan Malam Mes 'A Knight To Remember' bagi meraikan persaraan YDH Komisioner Polis, Dato' Sri Hadi Ho bin Abdullah, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Polis Diraja Malaysia.

Majlis ini juga merupakan pengiktirafan dan tanda peringatan dari Jabatan Siasatan Jenayah yang telah memimpin jabatan ini dengan penuh kecemerlangan demi merealisasikan amanat dan amanah pucuk pimpinan Polis Diraja Malaysia.
Turut hadir di majlis penuh gemilangan itu ialah isteri beliau, Y.Bhg. Datin Sri Raja Hamidah binti Raja Norshah, Timbalan-timbalan Pengarah JSJ dan isteri, Ketua-ketua Penolong Pengarah, Komander STAFOC, Penolong Pengarah serta Pegawai-pegawai Kanan Jabatan Siasatan Jenayah.

TINGKAT MUTU KAWALAN KESELAMATAN


Kuala Kubu Bharu, 28 Jun - Melihat kepada pelbagai isu berkaitan perkhidmatan industri kawalan keselamatan negara yang semakin meruncing, Kementerian Dalam Negeri (KDN) melalui beberapa siri perbincangan bersama beberapa agensi yang berkaitan telah mengambil langkah mengadakan program latihan Certified Security Guards (CSG) kpd pegawal keselamatan.

"Adalah diingatkan bahawa Kementerian Dalam Negeri(KDN) tidak akan berkompromi dan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana syarikat kawalan keselamatan yang didapati melakukan kesalahan di bawah akta-akta dan peraturan-peraturan sedia ada. " demikian antara ucapan Menteri Dalam Negeri, YB Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi dalam Majlis Pelancaran Program Latihan Certified Security Guards (CSG) di Padang Kawad, Maktab PDRM, Kuala Kubu Bharu pagi tadi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...