Isnin, 7 Mac 2011

Penyelesaian Kes Tertunggak Di Malaysia Berjaya, Kata Zaki

BANGKOK, 6 Mac (Bernama) -- Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi hari ini berkata 14 strategi yang digunakan badan kehakiman bagi menyelesaikan kes tertunggak dalam tempoh dua tahun lepas, berjaya menyaksikan pengurangan signifikan kes berkenaan.

Beliau berkata strategi yang digunakan ialah memahami masalah berkaitan dengan melakukan pemeriksaan secara fizikal serta melawat mahkamah, mengira stok dan menyusun fail, pemantauan oleh Hakim Besar dan hakim pengurus, penambahan bilangan hakim, sistem 'tracking', penubuhan mahkamah khas, sistem berkomputer dan menangani isu penangguhan.

Peranan rakyat basmi dadah

RAUB – Semua lapisan masyarakat berperanan membasmi najis dadah agar tidak menular sekali gus merosakkan kehidupan generasi muda hari ini. 

:Pengerusi Lembaga Pelawat Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) Sungai Ruan, Abdullah Abu Bakar berkata, usaha pencegahan tidak seharusnya terletak kepada sebahagian pihak sahaja. 

Menurutnya, bermula dari rumah, pendidikan atau pendedahan wajar dilaksanakan kepada anak-anak sejak awal usia lagi. 

:“Ibu bapa berperanan mengingatkan anak-anak tentang bahaya penyalahgunaan dadah dan membimbing mereka agar menghindari najis dadah termasuk menjaga batas pergaulan sesama rakan seusia. 

7 ditahan bantu siasatan

TUMPAT - Polis menahan tujuh lelaki untuk membantu siasatan berhubung kes rogol melibatkan pelajar tingkatan dua dalam kejadian di sebuah rumah di Kampung Sedar, dekat sini, awal pagi semalam. 

Semua lelaki terbabit yang berusia 17 hingga 25 tahun itu ditahan sepasukan pegawai dan anggota Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) selepas menerima laporan daripada mangsa yang berusia 14 tahun itu. 

Ketua Polis Daerah Tumpat, Supritenden Khalid Munap berkata, dua daripada lelaki terbabit dikatakan telah merogol mangsa secara bergilir-gilir di dalam sebuah bilik di rumah terbabit antara jam 1 hingga 2.30 pagi. 

‘Aku nak pancung mung’

KUALA TERENGGANU- “Aku nak pancung mung.” Itulah antara ayat ugutan seorang bapa ketika sedang ‘naik angin’ terhadap anak lelakinya dalam satu pertengkaran keluarga di kediaman mereka di Kampung Bukit Kubang Jambu, di sini, Khamis lalu. 

Dalam kejadian kira-kira jam 7 pagi itu, bapa baran terbabit, 55, bukan sahaja mengugut, malah anaknya, 24, yang tidak bekerja turut mendakwa dipukul, diterajang, ditumbuk serta ditampar beberapa kali pada bahagian muka dan badan. 

Sinar Harian difahamkan, punca warga emas itu bertindak demikian kerana terlalu marah kepada anak lelakinya yang didakwa telah mencuri komputer riba salah seorang adiknya yang masih bersekolah. 

Takut dengan ugutan itu, anak lelakinya mengambil keputusan membuat laporan polis pada hari kejadian dan bapa warga emas itu ditangkap pagi semalam di rumahnya. 

Sementara itu, Ketua Polis daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner (ACP) Zamri Shamsuddin mengesahkan penangkapan itu dan kini kes berkenaan masih dalam siasatan.

2 beradik ditahan miliki senapang angin buatan sendiri

KUALA TERENGGANU - Polis menahan dua beradik masing-masing berumur 20 dan 28 tahun serta merampas satu laras senapang angin buatan sendiri dan dua buah motosikal dalam satu serbuan di kediaman mereka di kampung Beladau Kolam, Manir, pagi semalam. 

Serbuan oleh sepasukan Unit Risikan Jenayah Bahagian (D4) Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Terengganu dan Unit Pencegahan Jenayah Balai Polis Manir yang diketuai Pegawai Polis, Husaini Amir Mohd Noor kira-kira jam 9 pagi itu pada awalnya untuk siasatan susulan kes kecurian motosikal sahaja. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...