Sabtu, 10 Mei 2014

Pengedar dadah sasar pelajar sekolah


MACHANG - Lima daripada 38 kes jenayah membabitkan pelajar sekolah di Kelantan sejak Januari hingga April lepas disiasat mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952, kerana disyaki menjadi pengedar.

Timbalan Ketua Polis Kelantan Senior Assisten Komisioner Datuk Mazlan Lazim berkata dua kes sedang disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

"Sementara tiga kes lagi disiasat di bawah Seksyen 39A Akta Dadah Berbahaya 1952 (hukuman maksimum penjara lima tahun dan sembilan kali sebatan, jika sabit kesalahan)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan upacara penutup Latihan Tahunan Kor Kadet Polis Kontinjen Kelantan di Jeram Linang di sini hari ini.

Penjenayah Guna Kuku Kambing Umpil Pintu


SUBANG JAYA: Empat lelaki bersenjatakan parang dan kuku kambing melarikan wang tunai kira-kira RM30,000 dari sebuah premis pengurup wang di Jalan SS15/5A, Subang Jaya, pagi Jumaat.
Timbalan Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Superintendan Tan Ah Chua berkata, dalam kejadian 8.45 pagi itu, tiga daripada empat suspek memasuki premis itu setelah mengumpil pintu menggunakan kuku kambing dan mengugut seorang pekerja yang berumur 50 tahun supaya menyerahkan wang.
Seorang lagi suspek berada di dalam kereta memerhatikan keadaan di luar premis.
"Setelah mendapatkan wang, kesemua suspek keluar daripada premis itu dan turut melarikan pekerja berkenaan dengan menaiki Proton Waja berwarna emas.

Pemilik Salun Cedera Ditikam Pelanggan


IPOH: Seorang pemilik salun rambut cedera di perut akibat ditikam pelanggan di premisnya di Jalan Silibin di sini, pada Jumaat.
Wanita yang berusia lingkungan 40-an itu yang enggan dikenali berkata kejadian berlaku pada tengah hari tadi selepas beliau selesai menggunting rambut seorang lelaki berumur sekitar 20-an.
"Selepas saya selesai menggunting rambutnya, lelaki itu berdolak-dalik apabila saya meminta bayaran daripadanya dan sebaliknya dia mengugut saya supaya menyerahkan wang," katanya kepada pemberita.
Beliau berkata, lelaki itu kemudiannya mengamuk dan memukulnya kerana enggan menyerahkan wang.
"Kami bergelut dan dia mengeluarkan pisau untuk menikam perut saya," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...