Rabu, 30 Oktober 2013

AWAS PEGAWAI BANK PALSU !!!

IPOH - Seorang kakitangan kerajaan berputih mata apabila dia kerugian sebanyak RM195,650 selepas diperdaya seorang pegawai bank palsu dalam kejadian yang berlaku awal bulan ini.

Dalam kejadian 7 Oktober lalu,, lelaki berusia 47 tahun itu menerima panggilan telefon daripada seorang lelaki yang menyamar sebagai pegawai bank dan menyatakan kad kredit milik mangsa digunakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Perak, Superintendan Maszely Minhad berkata, suspek kemudian memberikan nombor talian Bank Negara Malaysia (BNM) kepada mangsa untuk membuat aduan.

“Selepas semakan dibuat, suspek menyatakan nama mangsa turut digunakan seorang penama di Singapura untuk membuka akaun bersama.

“Mangsa kemudian diarahkan ke bank berkenaan untuk menyemak baki wang dalam akaun kononnya untuk tujuan keselamatan.

“Setelah mangsa memaklumkan mengenai jumlah wang dalam akaunnya, suspek mengarahkan mangsa mengeluarkan semua wangnya dan memindahkannya ke akaun suspek.


“Akibat bimbang, mangsa melakukan tiga kali transaksi pemindahan wang dengan jumlah kerugian keseluruhan sebanyak RM195,650,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...