Ahad, 4 Mei 2014

Polis tembak mati tiga penjenayah di Johor

Gambar hiasan
JOHOR BAHRU - Polis menumpaskan kumpulan samun di bandar raya ini selepas menembak mati tiga penjenayah dalam satu kejadian di persimpangan Jalan Taman Desa Tebrau dekat sini, malam tadi.
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata, dalam kejadian kira-kira 10.15 malam itu, polis rondaan yang bertindak atas maklumat orang awam, menemui sebuah kereta Toyota Vios dengan tiga lelaki dalam keadaan yang mencurigakan.
Semasa cuba mengekori kereta itu, polis ditembak oleh penumpang hadapannya yang dilihat memegang sepucuk pistol, katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Berikutan itu, polis membalas tembakan yang mengena ketiga-tiga lelaki berkenaan yang berusia antara 39 dan 41 tahun.
Dua daripada mereka mati di tempat kejadian manakala seorang lagi meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Sultan Ismail, katanya.
Polis yang memeriksa kereta itu, yang dilaporkan hilang di Teluk Intan, Perak, menemui sepucuk pistol jenis Browning berserta peluru dalam megazine dan sepucuk pistol jenis Colt .45 berserta peluru dalam megazine.
Mohd Bakri berkata, dua daripada tiga lelaki itu mempunyai sembilan rekod jenayah yang melibatkan kes samun di negeri ini.
Beliau berkata, polis turut menahan lapan lelaki berumur antara 26 dan 38 tahun serta merampas beberapa peralatan yang dipercayai digunakan untuk menyamun di beberapa lokasi berbeza dalam tempoh 24 jam selepas kejadian semalam.
Menurutnya kumpulan itu dipercayai aktif selama dua tahun dengan menyasarkan ahli perniagaan dan premis pertukaran wang asing serta mempunyai sembilan kes samun di Johor dan Pahang.
Kumpulan samun itu juga dipercayai terlibat dalam aktiviti kongsi gelap. - Bernama

Organisasi Menggunakan Asas Misi Kemanusiaan Bagi Melatih Militan ?


Kuala Lumpur Beberapa pertubuhan tertentu di negara ini dikesan berselindung di sebalik misi kemanusiaan bagi merekrut dan melatih anggota militan di luar negara. 

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata kerajaan tidak pernah menghalang, malah menggalakkan misi kemanusiaan ke luar negara, tetapi berlaku sebaliknya apabila pertubuhan itu menjadi pusat merekrut militan. 

Katanya, apa yang dibimbangi, Malaysia akan dijadikan pusat bagi melancarkan kegiatan militan di rantau Asia Tenggara dan dunia selepas wujud kemungkinan anggota militan menarik orang ramai menyertai aktiviti mereka. 

“Polis akan berusaha menyekat kegiatan merekrut yang antaranya dilakukan melalui media sosial, organisasi atau individu kerana kita khuatir jika tidak dihalang, ia boleh mengakibatkan ketidakstabilan masa depan negara.

Perkembangan membimbangkan

“Paling kita bimbang ada organisasi menggunakan asas misi kemanusiaan bagi melatih militan dan kerajaan tidak pernah mengizinkannya berlaku.

Kita bimbang perbuatan mereka boleh membawa tindakan di luar batas perundangan negara,” katanya pada sidang media di Menara Datuk Onn, di sini, semalam. 

UPB PDRM BAKAL DILENGKAPI DENGAN CBRNUnit Pemusnahan Bom Bahagian Persenjataan Polis Diraja Malaysia akan dilengkapi idengan peralatan kimia, radiologi dan sut pertahanan nuklear berserta topeng gas (CBRN) yang moden jika permohonan peruntukkan berjumlah RM 1 juta diluluskan.


Pengarah Jabatan Logistik PDRM Datuk Zulkifli Abdullah berkata, kelengkapan berkenaan amat penting sebagai persiapan menghadapi ancaman keselamatan masa kini yang merentasi sempadaan.

"Kita terus berusaha membangunkan bidang penyelidikan dan pembangunan untuk memastikan unit ini memiliki peralatan yang moden, canggih dan efektif.

"Kita juga telah menjalinkan kerjasama dengan Fakulti Kejuruteraan, Universiti Malaya (UM) dalam inovasi reka cipta robotik pada 19 Julai tahun lalu, katanya dalam ucapan merasmikan Seminar Pegawai Unit Pemusnah Bom di MaktabTdcnik PDRM Bakri. 

"Sejak tahun 2011 hingga kini, sejumlah 3,500 pemerilksaan telah dibuat dan lebih 800 pemusnahan pelbagai jenis bom telah dilakukan”.

"Pegawai dan anggota bukan sahaja diberi latihan di dalam negara, tetapi juga di luar negara bertujuan memastikan mereka berkemahiran dan cekap dalam menjalankan tugas," katanya. 

KEMENTERIAN PELAJARAN GUNAKAN POLIS BANTUAN DI SEKOLAH ???


PENGAWAL KESELAMATAN SEKOLAH DALANGI SAMUN: Seorang pengawal keselamatan dikesan menjadi dalang dalam kejadian pecah masuk sebuah sekolah di Silibin awal pagi Selasa lalu. 

Lelaki berusia 20 tahun itu adalah seorang daripada lima Geng Hamd
an Cina yang dicekup polis pada hari sama.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Sum Chang Keong berkata, soal siasat ke atas suspek membawa kepada empat lagi tangkapan berasingan di sekitar Jelapang membabitkan suspek berusia antara 17 hingga 27 tahun.

Kumpulan itu bergerak aktif sejak akhir tahun lalu dan melakukan sembilan kes melibatkan pecah kedai, ragut dan pecah masuk sekolah 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...