Rabu, 23 Oktober 2013

Penjawat disabit kesalahan boleh dibuang kerja


Penjawat disabit kesalahan boleh dibuang kerja
Ketirisan sektor awam

Kuala Lumpur: Buang kerja antara tindakan tegas yang akan diambil terhadap kakitangan kerajaan yang disabitkan dengan isu kelemahan dan ketirisan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012. 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar, berkata kerajaan memandang serius isu itu kerana ia membabitkan kerugian di pihak kerajaan khususnya dari segi kewangan. 

Tidak kira sektor awam atau swasta, jika berlaku kesalahan ada tiga jenis tindakan boleh dikenakan mengikut tahap kesalahan” Abdul Wahid Omar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Teliti isu ketirisan

Katanya, jawatankuasa khas yang dipengerusikan Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Dr Ali Hamsa, akan meneliti setiap isu yang timbul dalam laporan berkenaan sebelum mengumumkan tindakan yang akan dikenakan termasuk ditamatkan perkhidmatan.

“Biasanya dalam laporan audit, tidak kira sektor awam dan swasta, jika berlaku kesalahan ada tiga jenis tindakan yang boleh dikenakan mengikut tahap kesalahan.

“Namun, semua tindakan tatatertib yang akan diambil bergantung kepada keputusan jawatankuasa khas berkenaan yang akan membuat cadangan tindakan yang akan diambil.  

KLIK DISINI untuk berita selanjutnya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...