Selasa, 13 Mei 2014

18 Ejen Gores Dan Menang Ditahan


SEREMBAN: Polis menahan 18 orang termasuk tiga wanita dalam operasi membanteras kegiatan sindiket penipuan gores dan menang yang semakin berleluasa di sekitar bandar ini, pagi Isnin.
Operasi dua jam mulai 10 pagi itu dijalankan sepasukan anggota polis dari Jabatan Sisatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Negeri Supt Ramli Mohd Nor berkata 10 orang daripada mereka ditahan di Pasar Besar Seremban, empat di Jalan Pasar manakala selebihnya di Jalan Datuk Datuk Bandar Tunggal.
Mereka yang ditahan berumur antara 20-an dan 30-an dan akan disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.
"Operasi dijalankan berikutan aduan orang ramai serta membabitkan kerugian bernilai ratusan ribu ringgit. Kita bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bagi memastikan kegiatan sindiket itu ditangani hingga ke akar umbi," katanya di sini.
Ramli berkata polis turut menerima aduan sindiket itu bukan hanya memperdaya, malah turut melakukan ugutan kepada orang ramai.

SELANGOR DAPAT KETUA POLIS BARU

Pengarah Jabatan Pengurusan Bukit Aman Datuk Mohamad Fuzi Harun menyaksikan penyerahan Tugas oleh Ketua Polis Selangor Datuk Mohd Shukri Dahlan (kiri) dan Ketua Polis Selangor yang baru Datuk Abdul Samah Mat (kanan) pada Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Selangor di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di Shah Alam pada Isnin.

Abdul Samah Ketua Polis Selangor Baharu

SHAH ALAM: Datuk Abdul Samah Mat menjadi Ketua Polis Selangor yang baharu berkuat kuasa Rabu ini, menggantikan Datuk Mohd Shukri Dahlan yang bersara wajib.
Majlis serah terima tugas antara mereka itu diadakan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor di sini dengan disaksikan Pengarah Jabatan Pengurusan Polis Diraja Malaysia Bukit Aman, Datuk Mohamad Fuzi Harun.
Abdul Samah, 57, sebelum ini memegang jawatan Ketua Pengarah Bahagian Perlindungan di Jabatan Perdana Menteri selama tujuh bulan dan pernah menjawat jawatan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Undang-undang dan Penyiasatan) Bukit Aman dari tahun 2012 hingga Oktober 2013.
Mohd Shukri pula sebelum ini berkhidmat sebagai Ketua Polis Perak sebelum berpindah ke Selangor dan berkhidmat selama hampir lapan bulan.
"Saya akan memberi lebih fokus kepada keselamatan awam dan pencegahan jenayah selain meningkatkan kualiti perkhidmatan supaya rakyat mendapat layanan yang mesra dan anggota pula dapat bertugas dengan selesa," katanya kepada pemberita kemudiannya.
Mohd Shukri pula berkata sepanjang berkhidmat, sebanyak 11.73 peratus kadar jenayah dapat diturunkan dan menganggap ia merupakan satu pencapaian yang membanggakan sebelum beliau meninggalkan dunia kepolisan.

Warga emas disamun, ditetak di Alor Setar

Gambar hiasan
ALOR SETAR - Seorang warga emas cedera di kepala dan tangan dalam kejadian samun di rumahnya di Jalan Pegawai di sini malam tadi.
Kejadian berlaku kira-kira 9 malam apabila Che Aznah Mahmud, 60, yang baru selesai menunaikan solat Isyak didatangi seorang individu yang bersenjatakan pisau dan menutup mukanya dengan kain pelikat dan mengugutnya supaya menyerahkan wang dan barang kemas.
Adik mangsa, Mohamad Azmi Mahmud, 50, berkata, dia bergegas ke rumah kakaknya yang terletak berhampiran apabila mendengar kakaknya menjerit meminta tolong.

SPRM siasat dakwaan salah laku pelantikan syarikat di bawah HRDF


KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menyiasat dakwaan salah laku berhubung pelantikan syarikat penyedia latihan bagi program Pengiktirafan Pembelajaran Terdahulu (RPL) di bawah Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF).
Pengarah Penyiasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali memberitahu Bernama bahawa agensi itu akan menyiasat dakwaan itu daripada setiap sudut.
"Kami akan meneliti setiap aspek tentang dakwaan itu terutama jika berlaku amalan rasuah," kata beliau.
Mustafar diminta mengulas laporan mengenai dakwaan itu, yang didedahkan seorang pemberi maklumat, bahawa berlakunya salah laku dalam pelantikan syarikat penyedia latihan dan penyingkiran ketua pegawai eksekutifnya yang membantah pelantikan syarikat itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...