Sabtu, 22 November 2014

PPS akan ditukar jadi komuniti kepolisan?


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dikatakan telah bersetuju menggantikan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) yang diisytiharkan sebagai pertubuhan haram sebelum ini kepada sebuah badan komuniti kepolisan.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau dan Guan Eng telah mengadakan perbincangan berhubung perkara itu di Parlimen semalam.
Selain itu katanya, komuniti kepolisan tersebut juga akan diselaraskan di seluruh negara menerusi satu Prosedur Operasi Standard (SOP) dan turut mempunyai pakaian seragam yang sama.

Dua Pegawai Imigresen Hadapi Tuduhan Bunuh


KANGAR: Dua pegawai Jabatan Imigresen Perlis dihadapkan di Mahkamah Majistret di sini pada Jumaat atas tuduhan membunuh seorang warga Bangladesh semasa dalam tahanan pada 29 Oktober lepas.

Mohd Aminnudin Mohd Yasin, 32, dan Zuhairul Effendy Zualkafli, 32, dituduh mencapai niat bersama melakukan bunuh dengan menyebabkan kematian Abu Bakar Siddiqe, 45 tahun, antara pukul 10 dan 11 malam, 29 Okt, di Jabatan Imigresen Kangar.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 yang memperuntukkan hukuman gantung jika sabit kesalahan.

Majistret Nik Mohd Tarmizi Nik Mohd Shukri menetapkan 12 Dis untuk sebutan semula kes itu.

Ketua Unit Timbalan Pendakwa Raya Perlis, Badius Zaman Ahmad mengendalikan pendakwaan, manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam bela Rahamathullah Baharudeen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...