Selasa, 27 November 2012

Gaji dalam akaun lesap


Gaji dalam akaun lesap
ROMPIN – Hancur luluh perasaan sepasang suami isteri apabila mengenangkan gaji bulanan suami yang akan digunakan bagi perbelanjaan persekolahan anak dan barangan keperluan dapur tiba-tiba lesap.
Pasangan itu, Lam Yat Kong, 44, dan isterinya, Razmah Abdul Rahman, 44, terkejut apabila mendapati gaji yang diperoleh suami sebanyak RM1,251.05 yang dimasukkan ke dalam akaun isterinya di sebuah bank di Muadzam Shah ghaib.
Razmah berkata, dia tidak menyangka wang diperoleh suami yang bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta hangus begitu sahaja, apatah lagi mereka terpaksa menanggung dua anaknya yang masih bersekolah.

KEGIATAN MEROMPAK MESIN ATM BERMULA LAGI


Bahan bukti - ATM
KUALA LUMPUR - Khuatir perbuatan mereka dikesan pihak berkuasa sekumpulan penjenayah nekad meninggalkan lokasi termasuk bahan bukti selepas gagal merompak mesin juruwang automatik (ATM), di sini, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, kejadian disedari pekerja pembersihan di Masjid Al-Hidayah, Jalan Sentul kira-kira jam 9 pagi semalam di sini, yang melihat terdapat kesan bakar satu unit kios ATM Bank Islam terletak tempat khas, luar pagar masjid berkenaan.

Menurutnya, siasatan polis mendapati terdapat satu unit ATM dan satu unit kios Cash Deposit di lokasi, namun hanya kios ATM yang terdapat kesan bakar menggunakan bahan Oxytelene.

Menangani Persepsi Rakyat Terhadap Integriti Agensi Penguatkuasaan

PUTRAJAYA - Institut Integriti Malaysia (IIM) dan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan  membudayakan integriti sebagai amalan hidup dan menangani persepsi rakyat terhadap agensi penguatkuasaan melalui penganjuran sambutan Hari Integriti Nasional dan Konvensyen Integriti Nasional tahun 2012 yang bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dihadiri oleh wakil- wakil dari agensi- agensi penguatkuasa, agensi kerajaan dan NGO.

Pengerusi Institut Integriti Malaysia merangkap Ketua Setiausaha Negara, Dato Sri Ali Hamsa melalui perutusan beliau berkata, Konvensyen Integriti Nasional 2012 ini amat tepat pada masanya kerana kerajaan sedang berusaha untuk membawa transformasi kepada semua sektor masyarakat termasuk perkhidmatan awam. Beliau percaya usaha IIM dan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan serta SPRM untuk 'Menangani Persepsi Rakyat Terhadap Integriti Agensi Penguatkuasaan' yang menjadi tema konvensyen ini akan membuahkan hasil terutama debgan kerjasama erat semua agensi penguatkuasaan yang terlibat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...