Selasa, 23 Oktober 2012

Menyamar wakil stesen TV


Menyamar wakil stesen TV
REMBAU – Seorang peniaga terpaksa menyerahkan wang tunai sebanyak RM250 selepas didatangi tiga lelaki yang menyamar sebagai wakil sebuah syarikat stesen televisyen berbayar.

Dalam kejadian kira-kira 7.30 malam kelmarin, mangsa, Azahar Abdullah, 47, didatangi dua lelaki ketika ingin menutup kedainya di Kendong, dekat sini sementara seorang lagi berada di dalam kereta jenis Perodua Viva.

Menurutnya, mereka berpura-pura sebagai wakil syarikat berkenaan dan menyatakan sekiranya dia tidak menukar pakej siaran dilangganinya, pihak syarikat tidak teragak-agak menamatkan perkhidmatan pada jam 8 malam.

Gudang beras dipecah masuk


Gudang beras dipecah masuk
PORT DICKSON – Sebuah gudang beras yang telah beroperasi hampir 12 tahun di sini, dipecah masuk penjenayah, semalam.

Selain itu, lori seberat 10 tan berisi muatan beras untuk diedarkan di sekitar negeri ini yang diletak di  gudang berkenaan turut dilarikan.

Kejadian disedari kira-kira 7 pagi oleh seorang pekerja yang terlihat pintu gudang terbuka sebelum mendapati sebuah lori yang sudah siap diisi muatan kira-kira 15,000 kilogram beras yang diletakkan di dalam gudang tersebut, telah hilang.

Pengurus gudang yang mahu dikenali sebagai Kang, 20-an, berkata, dia amat terkejut apabila salah seorang pekerja memaklumkan kejadian ini kepadanya.

Sarjan Polis Diarah Jalani Hukuman Penjara 36 Bulan Selepas Rayuan Ditolak


PUTRAJAYA: Seorang sarjan polis diarah menjalani hukuman penjara 36 bulan pada Isnin selepas Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan dan hukuman serta denda RM20,000 kerana melakukan rasuah.
Panel hakim tiga anggota diketuai Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Jeffrey Tan Kok Wha dan Hakim Mahkamah Rayuan iaitu Datuk Abdul Wahab Patail dan Mah Weng Kwai sebulat suara menolak rayuan akhir Mahir Epandi Ahmad.
Pada 14 Disember 2010, Mahkamah Sesyen Kuantan mendapati Mahir Epandi bersalah terhadap dua pertuduhan rasuah dan menjatuhkan hukuman penjara 18 bulan dan denda RM25,000 bagi setiap pertuduhan. Dia diarah menjalani hukuman itu secara berasingan.

JPA Ditegur Kerana Didakwa Tidak Adil Kepada PDRM


KUALA LUMPUR: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada Isnin ditegur kerana didakwa tidak berlaku adil terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM) berhubung soal gaji dan kebajikan anggota penguatkuasa itu.
Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) berkata pihak pasukan polis memohon kepada JPA supaya memberikan keadilan kepada mereka untuk hak yang sama rata dengan perkhidmatan kerajaan yang lain dan anggota pakaian seragam yang lain.
Katanya malah, permohonan ini telah didengar oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan beliau ketika pembentangan Belanjawan 2013, baru-baru ini.
"Saya nak bagi contoh, lulusan Diploma, gaji akhirnya RM4,480 (polis), anggota perkhidmatan awam (yang biasa) RM5,730 dan SPRM, gajinya RM6,121.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...