Jumaat, 23 Mei 2014

Perintah berkurung di Thailand


BANGKOK: Hanya beberapa jam selepas rampasan kuasa diisytiharkan, tentera Thailand mengumumkan beberapa langkah seperti perintah berkurung dan menghentikan program biasa dalam televisyen.
Majlis Pengekalan Keamanan dan Ketenteraman Awam, yang diwujudkan selepas rampasan kuasa itu, akan menyelia keadaan di negara itu. 
Majlis itu mengumumkan perintah berkurung di seluruh negara mulai 10 malam hingga 5 pagi dan kesemua stesen radio dan televisyen diarah menghentikan rancangan seperti biasa. 

Sebaliknya stesen siaran dan saluran program asing perlu menyiarkan bahan yang dibekalkan oleh tentera dengan sebahagian besar adalah lagu-lagu patriotik dan pengumuman oleh tentera dari masa ke semasa.

Majlis itu turut mengumumkan bahawa kerajaan sementara dibubarkan dan Perlembagaan digantung tetapi Dewan Senat, mahkamah dan pertubuhan badan-badan bebas boleh meneruskan fungsi masing-masing.

Kaji akta liputi ketum akan disegerakan

Georgetown: Kaki ketum pasti tidak senang duduk apabila satu kajian bagi meminda Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 akan dilakukan Kementerian Dalam Negeri untuk memantapkan lagi sistem perundangan negara dalam memerangi dadah.
Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pihaknya mengkaji semula akta terbabit dan antara perkara diberikan perhatian larangan penggunaan daun ketum kepada orang awam diletakkan dalam Jadual Pertama ADB 1952. 
“Dengan pindaan akta ini, hukumannya dapat ditingkatkan selain turut membenarkan penghapusan ladang ketum di seluruh negara daripada terus beroperasi,” katanya selepas melawat Caring Community House, di sini, semalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...