Jumaat, 19 Disember 2014

Bekas jurulatih PLKN ditahan terlibat kegiatan Militan ISIS


Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata lelaki berusia 30 Tahun itu yang berasal Istana Terengganu ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA).
"Polis Percaya dia merancang untuk membuka laluan baharu bagi rakyat negara ke Syria dengan menjadikan Brunei sebagai transit.
"Suspek juga merancang untuk berkahwin dengan seorang gadis rakyat Malaysia yang bekerja sebagai guru yang menetap di Brunei, rasaya berlepas ke Syria," katanya dalam kenyataan di Petaling Jaya, hari ini.
Beliau berkata, suspek berkenaan terpengaruh untuk menyertai kumpulan Militan di Syria carian selepas berinteraksi melalui facebook dengan beberapa rakyat negara ini yang sudah ditahan polis.

Suspek juga pernah berhubung dengan Md Lotfi Mohd Ariffin, rakyat Malaysia yang terkorban di Syria pada 14 September lalu, bagi mendapatkan panduan untuk memasuki Syria melalui Turki, kata Khalid.
Dengan penangkapan terbaru itu, polis menahan 49 rakyat individu tempatan yang cuba menyertai atau membantu kumpulan Militan Isis.
Ketika ditemui pemberita pada Anugerah Jadual Liga Balai Majlis (BLT) 2014, Khalid mengulas siasatan terperinci akan dijalankan terhadap bekas Jurulatih PLKN, bagi mengetahui apabila sama ada suspek menjejas pelatih PLKN.
Menyentuh mengenai Majlis Anugerah berkenaan, Ketua Polis Negara berkata BLT menjadi sebahagian carian daripada text teks kejayaan terhadap pengurangan jenayah indeks dan jalanan, sekali gus meningkatkan tahap persepsi masyarakat terhadap polis.
Katanya, bagi tempoh Januari hingga November tahun 2014, polis berjaya mengurangkan sebanyak 12.6% kadar Jenayah Indeks seperti Curi, Bunuh dan pecah rumah manakala, jenayah jalanan seperti ragut, samun berkawan secara menurun carian kepada 12.5%.
"Kadar pengurangan jenayah tersebut adalah merangkumi 14 jenis jenayah dalam negara kecuali jenayah ragut yang menunjukkan peningkatan kes sebanyak 17% di Kuala Lumpur, Perak dan Pulau Pinang," katanya. - Bernama, 18 Disember, 2014.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...