Sabtu, 8 Jun 2013

Putus jari kaki akibat ditetak


Gambar hiasan
MUAR - Seorang pekerja kafe siber di Jalan Bakri, dekat sini, nyaris maut apabila ditetak hingga putus ibu jari kaki kanan selepas diserang tiga lelaki bertopeng dalam kejadian pergaduhan 28 Mei lalu.

Pemangku Ketua Polis daerah, Superintendan Sahadan Jaafar berkata, tiga penjenayah itu bersenjatakan dua besi buku lima dan dua pucuk pistol tiruan.

Menurutnya, mangsa yang berusia 17 tahun tidak bersekolah bersama dua lagi rakannya berusia 15 dan 20 tahun diserang secara mengejut di hadapan kafe siber itu kira-kira jam 1.45 pagi.

“Salah seorang suspek yang berusia 29 tahun sebelum itu bergelut dengan mangsa sebelum menetak sehingga putus ibu jari kaki mangsa berusia 17 tahun itu.

“Cubaan menyambung ibu jari kaki mangsa tidak berjaya kerana dilakukan enam jam selepas itu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar di sini, semalam.
Katanya, hasil daripada maklumat dan risikan, pihaknya telah berjaya menahan suspek berusia 29 tahun  di sebuah rumah di Bakri, kira-kira jam 7.30 pagi, semalam.

Katanya, turut dirampas semua senjata yang digunakan dalam kejadian tersebut.

“Kita sedang menjejaki dua lagi suspek yang masih bebas bagi membantu siasatan dan untuk mengenal pasti motif serangan.

“Suspek direman sehingga Isnin ini, melalui ujian air kencing didapati dia bebas dadah juga tidak mempunyai rekod jenayah lampau,” katanya.

Sahadan berkata, bagi kes menetak ibu jari disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan dan jika disabit kesalahan suspek boleh dipenjara 20 tahun.

“Manakala kesalahan memiliki senjata buku lima disiasat di bawah Seksyen 6 (1) Akta Bahan Hakisan dan Senjata Bahaya yang boleh dipenjara selama tiga tahun.

“Sementara kesalahan memiliki senjata api tiruan pula disiasat mengikut Seksyen 6, Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 yang boleh dipenjarakan hingga 10 tahun dan tidak kurang tiga sebatan,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...